ABN Amro stuurt wederom medewerker in Dubai naar huis

Het hoofdkantoor van ABN-AMRO op de Zuidas in Amsterdam.
Het hoofdkantoor van ABN-AMRO op de Zuidas in Amsterdam. Foto ANP/ Remko de Waal

ABN Amro heeft opnieuw een medewerker ontslagen van het kantoor in Dubai omdat die zich niet aan de interne regels van de bank had gehouden. In januari werden er ook al zes medewerkers ontslagen vanwege misstanden. Daarop volgde een intern onderzoek.

De medewerker in kwestie heeft begin vorig jaar privé van een klant een geldbedrag aangenomen, buiten de bank om. Dat is volgens ABN Amro in strijd “met de toepasselijke regels en gedragslijnen”.

Er is geen geld van klanten of derden verduisterd, meldt de bank. Er zijn ook geen klachten of claims binnengekomen. De bank zelf heeft ook geen schade of verlies geleden.

Januari

De zes bankiers die in januari werden ontslagen openden onder valse voorwendselen rekeningen voor met name rijke Indiase klanten. Die gebruikten de rekeningen vervolgens niet voor vermogensbeheer, maar voor allerlei zakelijke transacties. Zo profiteerden ze van soepelere regelgeving tegen bijvoorbeeld witwassen en financiering van terrorisme, schreef het Financieele Dagblad, dat het nieuws begin dit jaar naar buiten bracht, destijds. Ook richtten de bankiers in Dubai buitenlandse bedrijven op voor de illegale transacties en deden zij de administratie.