Economie

GroenLinks dwarsboomt kabinetsplannen

Foto ANP

Wat schreven andere media vandaag?

GroenLinks voelt niks voor afschaffing van het lage btw-tarief. Daarmee blokkeert de partij de plannen van het kabinet, schrijft NRC.

Woensdag spreekt de Kamer over belastingvoorstellen van het kabinet. Voor de meeste producten (eigenlijk zo goed als alles, behalve boodschappen) wil het kabinet de lage btw van 6 procent afschaffen. Om dat voor elkaar te krijgen, is een meerderheid in de Eerste Kamer nodig. Zonder steun van GroenLinks, is die er niet. Fractievoorzitter Jesse Klaver licht het standpunt van zijn partij toe.

“Verhoging van de btw is een botte maatregel met veel ongewenste effecten. Die maakt het openbaar vervoer, medicijnen, cultuur en de kleermaker, fietsenmaker en schoenmaker veel duurder.”

GroenLinks is niet de enige die niks voelt voor de kabinetsplannen. Ook uit andere hoek is er kritiek. De KNVB reageerde uitbreid op het voorstel van het kabinet om sport uit het lage btw-tarief te halen. De sportbond vreest dat verenigingen hun contributies moeten verhogen en sporten daardoor te duur wordt voor veel mensen.

Vrouw met rijke fantasie terecht voor oplichting

Vandaag staat een vrouw uit Roermond terecht voor oplichting. Ze haalde 1.500 euro op voor de begrafenis van haar kind. Maar haar dochtertje blijkt springlevend, schrijft Volkskrant.

Honderden vrijgevigen trokken hun portemonnee voor de vrouw uit Limburg. Volgens het verhaal van de moeder stikte haar dochtertje van drie in een stukje appel. Geld voor een begrafenis was er niet. Via de Facebook-pagina Make a Wish, Do a Gift, wordt 1500 euro opgehaald. Ook krijgt de vrouw allerlei donaties van leden van de Facebook-groep.

Als een zus van de vrouw het geld contant op wil halen, krijgt een medewerker van Make a Wish, Do a Gift argwaan en doet uiteindelijk aangifte. Het verhaal blijkt niet te kloppen en vandaag bepaalt de rechter welke straf de vrouw krijgt.

Gekibbel over legaal gokken

Het kabinet wil de Nederlandse gokmarkt dit jaar opengooien, maar dat is volgens NOS niet haalbaar. 

Legaal gokken op internet lijkt nog ver weg. Na veel vergaderen door het kabinet is de wetgeving nog altijd niet aangenomen. Verwacht wordt dat de markt op zijn vroegst begin 2017 open is.

Door de vertraging loopt de Nederlandse overheid jaarlijks tientallen miljoenen euro’s mis. Er wordt namelijk wel gegokt op internet, maar de Staat verdient daar nu niets aan. Volgens NOS gaat het jaarlijks om een bedrag van zeker 45 miljoen euro. Verschillende partijen, zoals gokbedrijven, verslavingsdeskundigen en casino’s, proberen het proces te beïnvloeden. De Tweede Kamer twijfelt over wie op de Nederlandse gokmarkt mag opereren en onder welke voorwaarden.