Tsipras presenteert ‘definitieve oplossing’ aan leiders EU

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft naar eigen zeggen een ‘definitieve oplossing’ voor de onderhandelingen tussen Griekenland en zijn geldschieters gepresenteerd aan bondskanselier Merkel, de Franse premier Hollande en EU-commissievoorzitter Juncker. Dat staat in een verklaring die is uitgegeven door Tsipras’ ambtenaren.

De Griekse premier Alexis Tsipras arriveert zaterdag bij zijn kantoor voor overleg over de strategie van Griekenland tijdens de onderhandelingen met zijn geldschieters.
De Griekse premier Alexis Tsipras arriveert zaterdag bij zijn kantoor voor overleg over de strategie van Griekenland tijdens de onderhandelingen met zijn geldschieters. Foto Reuters/Alkis Konstantinidis

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft naar eigen zeggen een ‘definitieve oplossing’ voor de onderhandelingen tussen Griekenland en zijn geldschieters gepresenteerd aan bondskanselier Merkel, de Franse premier Hollande en EU-commissievoorzitter Juncker. Dat staat in een verklaring die is uitgegeven door Tsipras’ ambtenaren.

Tsipras zou het voorstel in telefoongesprekken hebben voorgelegd aan de regeringsleiders en Juncker. In de verklaring staat dat het voorstel “een wederzijds voordelige overeenkomst” is en dat het niet een tijdelijke oplossing is. Meer details van het Griekse voorstel zijn niet vrijgegeven.

Morgen noodtop

Morgenavond staat een noodtop van Europese regeringsleiders op het programma om een oplossing te vinden voor de Griekse geldproblemen. Athene kan eind deze maand niet meer aan zijn betalingsverplichtingen voldoen.

Merkel en Hollande zouden Tsipras duidelijk hebben gemaakt dat de noodtop van morgenavond niet is om te onderhandelen en dat er vooraf aan de meeting al een akkoord op hoofdlijnen zou moeten zijn met het IMF, de Europese Commissie en de ECB. Voorzitter Dijsselbloem van de eurogroep maakte gisteren bekend dat de bijeenkomst van de eurogroep met 2,5 uur is vervroegd, mogelijk om extra tijd de maken om dat akkoord te realiseren voordat de regeringsleiders elkaar om 19.00 uur ontmoeten.

Twitter avatar J_Dijsselbloem Jeroen Dijsselbloem Additional #Eurogroup on Monday 22 June starts at 12.30h instead of 15h

Grieken nemen 4 miljard op

Een top van de eurogroep van afgelopen donderdag was bijzonder snel afgelopen zonder resultaat omdat bleek dat de Griekse minister Varoufakis geen nieuwe voorstellen bij zich had betreffende pensioenkortingen en verhoging van BTW-tarieven.

Tsipras besprak de Griekse plannen vanochtend met zijn kabinet. De premier vliegt vanavond al naar Brussel, vooruitlopend op de top van morgen. Bij zijn landgenoten neemt de onrust over het uitblijven van een akkoord inmiddels toe. Afgelopen week werd voor 4 miljard euro aan briefgeld opgenomen.

Lees ook in NRC Handelsblad: Harde sneren bij mislukte top