Servië wil dat Zwitserland Bosnische oorlogscommandant uitlevert

De ceremoniële begraafplaats bij het herinneringscentrum in Potocari, Srebrenica.
De ceremoniële begraafplaats bij het herinneringscentrum in Potocari, Srebrenica. Foto ANP/ Jan Kooy

Servië heeft om de uitlevering gevraagd van de Bosnische oorlogscommandant Naser Oric, die eerder deze maand in Zwitserland werd gearresteerd. Oric was tijdens de oorlog in Bosnië van 1992 tot 1995 commandant namens de Bosnische moslims van de regio Srebrenica.

Meer dan 8.000 moslimmannen en -jongens werden vermoord toen Srebrenica in 1995 in handen van de Bosnisch-Servische strijdkrachten viel, de ergste massamoord in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.

Eerder nog vrijgesproken

Oric werd in 2008 vrijgesproken voor oorlogsmisdaden tegen Servische burgers, maar werd vorig jaar in Zwitserland gearresteerd op basis van een Servisch arrestatiebevel. De Zwitserse autoriteiten kunnen nu zelf besluiten of ze tot uitlevering overgaan, zei een woordvoerder van het Servische ministerie van Justitie tegen persbureau Reuters. Oric zelf heeft al gezegd zijn uitlevering niet te zullen aanvechten.

Onder overlevenden van de genocide is veel kritiek geleverd op Oric’ arrestatie. Zij beschouwen hem als held, omdat hij volgens hen Srebrenica juist verdedigde.