Journalist Al Jazeera blijft in hechtenis in Duitsland

Ahmed Mansour.
Ahmed Mansour. Foto AP

Ahmed Mansour, prominent journalist van de Arabische nieuwszender Al Jazeera, blijft ook vannacht vastzitten in Berlijn. Dat besloot een rechter vandaag, bevestigt de zender volgens persbureau Reuters. Er is nog niet besloten of hij wordt uitgeleverd aan Egypte, op verzoek waarvan Mansour gisteren werd aangehouden, of wordt vrijgelaten.

Zijn advocaat Fazli Altin riep vandaag nog op tot zijn onmiddellijke vrijlating. Volgens Altin mengt Duitsland zich in een politiek gezien besmette zaak. Voor het gerechtsgebouw in Berlijn waar Mansour werd vastgehouden, demonstreerden vandaag enkele tientallen mensen tegen Mansours aanhouding. Waarschijnlijk gaat een rechtbank morgen bekijken of een mogelijke uitlevering aan Egypte rechtmatig is.

Twitter avatar 1001ptsDE 1001portails Deutsch Al-Dschasira-Journalist festgenommen: Protest für Ahmad Mansour (taz.de) http://t.co/0tLHIHp7Qe http://t.co/8y7EgXkCPi

De 54-jarige Mansour, die zowel de Egyptische als Britse nationaliteit heeft, werd gisteren aangehouden op het vliegveld van Berlijn toen hij probeerde aan boord te gaan van een vliegtuig naar Doha in Qatar. Mansour is vorig jaar door een rechtbank in Kairo bij verstek veroordeeld tot vijftien jaar cel. Hij zou in 2011 een advocaat hebben mishandeld op het Tahrirplein in de Egyptische hoofdstad. Al Jazeera heeft altijd gezegd dat de aanklacht gebaseerd is op leugens en dat de rechtszaak bedoeld is om Mansour monddood te maken.

Bondgenoot, ondanks alles

De autoriteiten in Egypte beschuldigen Al Jazeera ervan een spreekbuis te zijn van de inmiddels verboden Moslimbroederschap. In februari werden twee journalisten van het Qatarese medium voorwaardelijk vrijgelaten na ruim een jaar in de cel. De twee mannen werden in december 2013 gearresteerd samen met hun Australische collega Peter Greste. Die werd eerder in februari vrijgelaten. De mannen waren veroordeeld wegens het verspreiden van valse informatie, het beschadigen van het imago van Egypte en steun aan de Moslimbroederschap.

Begin deze maand bracht de Egyptische president Sisi een bezoek aan Berlijn. Hij was er voor bilateraal overleg met bondskanselier Merkel. Zij heeft Sisi toen nog eens aangesproken op de mensenrechtensituatie in Egypte, zei onze correspondent Frank Vermeulen gisteren:

Merkel heeft er ook op gewezen dat democratische stichtingen hun werk moeten kunnen blijven doen. Tegelijkertijd heeft Sisi benadrukt dat het voor Duitsland van belang is dat Egypte een stabiele natie is. Berlijn wil ook graag wapens verkopen aan Egypte en het land is in de regio belangrijk voor de Verenigde Staten.