GroenLinks wil niet dat btw omhoog gaat - ‘tweede pakket lijkt kansloos’

“Een botte maatregel met veel ongewenste effecten”. Dat is volgens Jesse Klaver, nieuwbakken fractievoorzitter van GroenLinks, de generieke verhoging van de btw als onderdeel van de belastinghervormingen. Zijn partij ziet er niets in. Dat is belangrijk, omdat GroenLinks nodig is voor steun in de Eerste Kamer.

GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver.
GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver. Foto ANP/ Bart Maat

“Een botte maatregel met veel ongewenste effecten”. Dat is volgens Jesse Klaver, nieuwbakken fractievoorzitter van GroenLinks, de generieke verhoging van de btw als onderdeel van de belastinghervormingen. Zijn partij ziet er niets in. Dat is belangrijk, omdat GroenLinks nodig is voor steun in de Eerste Kamer.

Klaver maakte vandaag zijn inzet voor het belastingoverleg bekend, meldt persbureau ANP. Daarbij schuiven naast GroenLinks D66 en de ChristenUnie aan. Klaver ziet liever dat de fiscale hervorming betaald wordt door belastingen op milieuvervuiling en door belastingontwijking van multinationals aan te pakken, een van de dossiers waar hij zich als Kamerlid voorheen al mee bezighield.

Verder zei Klaver niet te willen dat alle opbrengsten van de herziening in lastenverlichting gestopt moeten worden, zoals het kabinet nu van plan is. Hij wil dat het geld ook gebruikt wordt om de koopkracht van uitkeringsgerechtigden te verbeteren. Een deel moet daarnaast in publieke diensten als de (thuis)zorg worden gestoken.

‘Geschenk voor VVD’

Volgens onze politiek redacteur Tom-Jan Meeus geeft Klaver met zijn afwijzing van de btw-verhoging in feite de VVD een cadeautje en dreigen de hervormingen nu al van tafel te verdwijnen:

“De VVD-fractie - niet Rutte, maar Zijlstra en anderen - zien die hervormingen niet echt zitten. Als je een beetje doordenkt, wordt het voor Zijlstra nu een eitje om nee te zeggen tegen de tegenvoorstellen van GroenLinks. En dan zijn de hervormingen van tafel. Maar goed, heel clichématig: het is pas afgelopen als het afgelopen is.”

Twitter avatar tomjanmeeus Tom-Jan Meeus Goed, dan kan nu de VVD het tegenvoorstel van @jesseklaver afwijzen en de belastinghervorming is van tafel http://t.co/C8jln8xSyp

Pakketten

Vorige week kondigde het kabinet een voorstel voor de herziening van het belastingstelsel aan. Daarop vooruitlopend wordt volgend jaar allereerst een lastenverlichting van 5 miljard euro doorgevoerd, wat neer zou komen op 800 euro per jaar voor een gemiddeld huishouden. De tarieven in de tweede en derde schijf van de inkomstenbelasting gaan terug van 42 naar 40 procent, de arbeidskorting wordt verhoogd en mensen met jonge kinderen krijgen meer belastingvoordeel. Dit samen is het zogenoemde pakket 1. Dat komt er sowieso.

Pakket 2 zou vervolgens maatregelen bevatten om het belastingstelsel te hervormen. De btw-verhoging van 6 naar 21 procent op alles behalve primaire levensmiddelen, die het kabinet al meteen veel kritiek opleverde, is onderdeel van het tweede pakket. De maatregel moet 5 miljard euro opleveren.