Economie

Griekse tragedies, Groningse zorgen en een jarige Alexia

Foto AFP

Zondag, het begint bijna weer. Dit gaat er volgende week gebeuren.

1. Een week zonder Griekenland, is een week niet ge… bingood, precies. Morgen is het (wederom) D-day. Dan komen de Europese leiders samen voor een extra vergadering over de Griekse crisis. Komen ze er heel misschien tóch uit? De ontknoping laat niet lang meer op zich wachten: deze maand verstrijken alle deadlines.

Nog een deadline morgen: Oekraïne moet Rusland 75 miljoen dollar aan rente betalen over een openstaande schuld van zo’n drie miljard. Tegelijkertijd stemmen een paar honderd kilometer verderop in Brussel de Europese ministers van Buitenlandse Zaken over een verlenging van de sancties tegen Rusland.

Een spannende week ook voor de Groningers. De komende dagen wordt bekend of de gaskraan in hun provincie verder wordt dichtgedraaid.

Er wordt morgen overigens niet alleen vergaderd, maar ook gestaakt. Vanwege overuren en pensioenen (Tata Steel UK) of massa-ontslagen en loonsverlagingen (thuiszorgorganisatie TSN).

2. Kloonkoningen. Nee, erg vleiend is de bijnaam van de Samwer-broertjes niet. Hen zal het wat. De oprichters van startupmachine Rocket Internet (van Zalando) verdienen miljoenen met het kopiëren van succesvolle concepten. Al leden ze vorig jaar wel fors verlies. Dinsdag hun jaarvergadering.

Die dag ook jaarcijfers. Van supermarktketen Colruyt. Maar ook het jaarverslag van onze Raad van State. En dat op Wereld Ambtenarendag: dubbel feest.

3. In de Nieuwe Kerk in Den Haag wordt woensdag door Hare Majesteit Koningin Máxima herself de Familiebedrijven Award 2015 uitgereikt. Onder de genomineerden onder andere Walraven (1942) en Nolet Distillery (1691).

Nog meer jenever: diezelfde dag presenteert Lucas Bols, dat begin dit jaar naar de beurs ging, zijn jaarcijfers over het gebroken boekjaar. Ook (kwartaal)cijfers van ’s werelds meest gehate bedrijf: Monsanto.

Wereldberoemd is ze, Edgar Degas’ Petite danseuse de quatorze ans. Woensdag wordt de bronzen sculptuur, met een geschatte waarde van tussen 10 tot 15 miljoen pond, door Sotheby’s Londen geveild. Kassa.

4. Ze zijn met twee miljoen en zijn anderhalf keer vaker werkloos dan gemiddeld: mensen met een laag opleidingsniveau. Donderdag presenteren SCP en CPB een gezamenlijk rapport over deze groep. Inclusief toekomstscenario’s, één vol robots.

Ze klopte te laat én op de verkeerde deur aan. Zo klonk het verweer van Facebook in een kort geding dat was aangespannen door een slachtoffer van wraakporno. Donderdag besluit de rechter of Facebook alsnog gegevens van de dader moet vrijgeven.

5. Vrijdag, vergaderdag. Voor de aandeelhouders van supermarktketen Tesco (die de liefde van de Britten verloor) en die van het Russische gasconcern Gazprom (waar de top niet vies van smeergeld bleek).

En een Koninklijke jarige om het weekend in te luiden: Alexia, de nummer twee, wordt vrijdag tien. Jip en Janneke-bubbels voor iedereen.