Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Auto- en motorsport

Verstappen pakt weer WK-punten na foutloze race in Oostenrijk

Foto ANP / Hans Klaus Techt

Max Verstappen heeft vanmiddag bij de grand prix van Oostenrijk voor de tweede keer WK-punten gescoord. Op de Red Bull Ring in Spielberg stuurde hij zijn Toro Rosso naar de achtste plaats. De race werd gewonnen door Mercedes-coureur Nico Rosberg.

Verstappen, als zevende gestart na een knappe kwalificatie, haalde voor de vierde keer in acht grands prix de finish nu mechanische problemen hem, net als twee weken geleden in Canada, bespaard bleven. De ‘puntenfinish’ kwam op een tamelijk goed moment want het was inmiddels zes races geleden dat hij kon scoren, destijds in de tweede race van het seizoen in Maleisië.

De 17-jarige Limburger staat nu op 10 punten en is daarmee zijn teamgenoot Carlos Sainz (9) voorbij in de WK-stand. Nico Rosberg reed vrij onbedreigd naar de zege nadat hij Hamilton, die van pole position startte, bij de start verschalkte.

De race in bulletpoints, vines en tweets:

 • Start: het begint goed voor Max Verstappen. Aan in de tweede bocht heeft hij al een plekje winst geboekt door de Williams van Valtteri Bottas te passeren. Fernado Alonso en Kimi Raikkonen crashen op elkaar en liggen eruit, ook Will Stevens overleeft de eerste ronde niet.
 • Na enkele ronden achter de safety car gaat het veld weer los en kan Max zijn voorligger Nico Hülkenberg (Force India) goed volgen. In ronde 13 krijgt hij over de boordradio te horen dat zijn remmen oververhit raken en hij wat afstand moet laten tussen hem en de Duitser.
 • Helaas drijft dit Verstappen binnen bereik van Bottas die hem in ronde 16 passeert op de plek waar Max hem eerder P6 afpakte. Het gat met Felipe Nasr (Sauber) op P8 is nog ruim 2,5 seconden en Max rijdt op dit moment betere rondetijden.
  Twitter avatar F1 Formula 1 FASTEST LAPS (UP TO LAP 13) - Rosberg flying and steadily building up a useful lead in P1 #AustrianGP http://t.co/4Bni9XvH65
 • Ronde 23: op bijna een derde van de race (71 ronden) leidt Nico Rosberg voor zijn Mercedes-teammaat Lewis Hamilton (+2,9 sec), die pole position verkwanselde bij de start. Helaas wijst alles nu op wederom een weinig verheffende race. Sebastian Vettel (Ferrari), Felipe Massa (Williams), Hülkenberg, Bottas en Verstappen.
 • Pitstop voor Max in ronde 27. Bottas wordt voor zijn neus losgelaten door de Williams-pitcrew, maar een botsing blijft uit. Hoe vergaat het Verstappens belangrijkste concurrent? Carlos Sainz, zijn teammaat, ligt na zijn langzame pitstop 14e.
 • Verstappen komt terug op de elfde plaats en wacht niet lang met het inhalen van Daniil Kvyat (Red Bull). Terug in de punten: P10.
 • Ronde 36: Vettel verliest P3 na een beroerde stop aan Massa. Hamilton maakt zijn pitstop kort nadat raceleider Rosberg dat doet. Niets aan de hand voor het Mercedes-duo, maar dan blijkt dat Hamilton bij het uitrijden van de pits buiten de veiligheidslijn (de we hebben dankzij Schumacher) heeft gereden.
  Twitter avatar F1 Formula 1 Mercedes confirm to Hamilton that he crossed over the pit exit line and has a five-second time penalty #AustrianGP http://t.co/7RgbgDqP21
 • Tijdstraf voor Hamilton. Hij krijgt 5 seconden opgeteld bij zijn totale racetijd. Heeft weinig impact gezien het gat met Massa op P3: 22,5 sec. Moet gek lopen wil Rosberg hier niet winnen vandaag.
 • Ronde 48: bijna op 2/3 van de race en Max is na alle pitstops terug op P7. Hülkenberg ligt 6 sec voor hem, Daniel Ricciardo (Red Bull, +5 sec) vormt niet direct een bedreiging. Pastor Maldonado (Lotus, +9 sec) klokt wel aanzienlijk betere tijden. Nog 23 ronden te gaan…
 • Dreiging voor de zevende plek van Verstappen nu. Maldonado is Ricciardo met overmacht (Mercedes power vs. Renault) voorbij en ligt nu binnen 8 seconden van Max. De Venezolaan rijdt op de zachte banden en gaat dus nu wat harder (-0,5 sec/ronde) dan de hardere band die Max op zijn Toro Rosso heeft. Tegen het einde van de race zouden die harde banden meer grip moeten bieden maar op deze Red Bull Ring lijdt het rubber nauwelijks.
 • Ronde 60: met nog ruim tien ronden te gaan heeft Maldonado het gat met Verstappen behoorlijk gedicht:
  Twitter avatar VerstappenNL Max Verstappen Maldonado is getting close quickly, 2 seconds left.
 • Max geeft alles en rijdt zijn snelste ronde van de race. Maldonado zit in DRS-bereik maar komt er bij zijn eerste twee pogingen desondanks niet voorbij. Hij maakt zelfs een slordige fout en spint bijna. Nog vijf ronden!
 • “Tyres are completely gone!” , roept Max over de boordradio met nog twee ronden te gaan. Maldonado weer labiel tijdens een inhaalpoging waarna Max zich verremt in de eerste bocht.
  Twitter avatar koenvergeerF1 koen vergeer Zo’n Bottas, Hulk en zelfs Maldonado hebben gewoon snellere auto’s. Punten zijn binnen. #maxverstappen
  Twitter avatar koenvergeerF1 koen vergeer Geweldige race van @Max33Verstappen . heeft zich als enige Renault-rijder weten te handhaven. P8 mensen, dat is echt hartstikke goed.

  En dan zit het erop: Nico Rosberg wint de grand prix van Oostenrijk, Hamilton tweede en Massa derde voor Williams.

Uitslag grand prix van Oostenrijk:
1. Nico Rosberg (Mercedes) 71 ronden
2. Lewis Hamilton (Mercedes) +8,8 sec
3. Felipe Massa (Williams) +17,5
4. Sebastian Vettel (Ferrari) +18,1
5. Valtteri Bottas (Williams-Mercedes) +52,6
6. Nico Hülkenberg (Force India-Mercedes) +62,7
7. Pastor Maldonado (Lotus-Mercedes) +1 ronde
8. MAX VERSTAPPEN (Toro Rosso-Renault) +1
9. Sergio Perez (Force India-Mercedes) +1
10. Daniel Riddiardo (Red Bull-Renault) +1

Stand in het WK na 8 van de 19 races:
1. Lewis Hamilton 176 punten (+18)
2. Nico Rosberg 152 (+25)
3. Sebastian Vettel 120 (+12)

14. MAX VERSTAPPEN 10 (+4)