Dumoulin bevestigt vorm voor Tour met winst in tijdrit Zwitserland

Tom Dumoulin in actie tijdens de afsluitende tijdrit van de Ronde van Zwitserland.
Tom Dumoulin in actie tijdens de afsluitende tijdrit van de Ronde van Zwitserland. Foto EPA/ Christophe Bott

Alle chauvinistische wielerfans zien hem al in de gele trui aan het eind van de proloog van de Tour de France in Utrecht begin juli, en vandaag bevestigde Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) weer waarom die hoop verre van ijdel is. Dumoulin won vandaag de afsluitende tijdrit in de Ronde van Zwitserland, een belangrijke voorbereiding op de Tour. Het was net niet genoeg voor de eindzege in de ronde, maar wel voor het podium.

Die eer was voor de de Sloveen Simon Spilak, die de schade wist te beperken. Ook de Brit Geraint Thomas verloor niet genoeg tijd op Dumoulin om hem voorbij te zien gaan. Gemengde gevoelens had Dumoulin dan ook achteraf, want hij dacht oprecht nog kans te maken op de winst in de ronde, die toch meestal een prooi voor de klimmers is. Hem was echter niets te verwijten, want voor de tweede keer was hij in Zwitserland de snelste in een tijdrit. Hij was over 38,8 kilometer achttien seconden sneller dan Spilak, negentien dan specialist en concurrent voor de proloog in Utrecht Fabian Cancellara.

Dumoulin verraste deze week door zich uitstekend te handhaven in enkele bergetappes, waardoor de eindzege op papier zeker niet buiten bereik was. Hij had voorafgaand aan de tijdrit van vandaag een achterstand van 1,24 minuut op de Franse leider Thibaut Pinot. Die maakte hij al razendsnel goed, maar Spilak en Thomas reden beiden ook uitstekende tijden. “Ik was sterker, maar helaas niet sterk genoeg”, zei Dumoulin achteraf volgens persbureau ANP.

“Mijn doel in deze ronde was twee heel goede tijdritten te rijden. Nou, ik heb beide gewonnen, dus ik denk dat het wel geslaagd is.”

Gesink verrast

In Zwitserland eindigde twee Nederlanders in de toptien. Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) verraste door tiende te worden in de tijdrit van vandaag, wat hem de negende plek in het eindklassement opleverde.

Dumoulin heeft zich het afgelopen jaar nadrukkelijk gemeld als wereldtopper bij de tijdrijders. Vorig jaar werd de Nederlander al tweede in de lange tijdrit van de Tour de France en won hij brons op het onderdeel tijdens het WK.