Duizenden zien de zon opkomen bij Stonehenge

Zo’n 23.000 mensen zijn volgens traditie naar het Zuid-Engelse Wiltshire gekomen om ‘s morgens de zon te zien opkomen bij Stonehenge. De zonnewende wordt daar ieder jaar groots gevierd en leverde ook dit jaar weer mooie beelden op.

Foto: AP Photo / Tim Ireland

Zo’n 23.000 mensen zijn volgens traditie naar het Zuid-Engelse Wiltshire gekomen om ‘s morgens de zon te zien opkomen bij Stonehenge. De zonnewende wordt daar ieder jaar groots gevierd en leverde ook dit jaar weer mooie beelden op.

Op 21 juni, de langste dag van het jaar op het noordelijk halfrond, kun je als je in het midden van de cirkel van stenen staat de zon precies achter de zogenaamde ‘Heel Stone’ zien opkomen.

https://www.youtube.com/watch?v=UmRwhGd3iy4

De jaarlijkse bijeenkomst is rustiger dan vorig jaar. Toen kwamen er 37.000 mensen op af. Van vooroudervereerders en beoefenaren van natuurspiritualiteit, tot ‘neo-druïden’ en liefhebbers van wicca (een hedendaagse vorm van hekserij). Ook dit jaar waren er markante figuren te zien, dressed for the occasion.

Twitter avatar prensagrafica La Prensa Gráfica #Galería Celebran el solsticio de verano boreal en #Stonehenge http://t.co/UnEbLPEaHG http://t.co/tjqxJMgJpl

De bijeenkomst bij Stonehenge is volgens de Britse nieuwszender BBC vredig verlopen, er zijn in totaal negen mensen opgepakt voor onder meer drugsbezit.

Stonehenge vaste plek voor zonnewende-bijeenkomst

Door de eeuwen heen vierden boeren uit de bronstijd, Germanen en christenen de zonnewende. Het is niet zeker of Stonehenge ooit is gebouwd met oog op de zon - iets wat veel bezoekers van de zonnewende denken. NRC-redacteuren Dirk Vlasblom en Karel Knip:

“Onderzoek van de Britse archeoloog Michael Parker Pearson heeft uitgewezen dat viering van de langste dag niet de reden was waarom Stonehenge aan het begin van het derde millennium voor Christus is aangelegd. En het staat evenmin vast dat Keltische druïden iets van doen hadden met Stonehenge.”

Lees ook:Het verhaal in NRC Handelsblad over Stonehenge van Dirk Vlasblom en Karel Knip: ‘Vier het licht’ (€) over de geschiedenis van het vieren van de zonnewende.