Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Misverstand’ rond uitzending filmpje Wilders Mohammedcartoons

PVV-leider Geert Wilders beschuldigt de Nederlandse Publieke Omroep van „sabotage”. Volgens de PVV-leider zou vandaag in de zendtijd voor politieke partijen een PVV-filmpje met omstreden Mohammed-cartoons worden uitgezonden. In plaats daarvan was een PVV-spot met hun bekende anti-immigratiestandpunt te zien.

Wilders aan het woord in het filmpje met de Mohammedcartoons, dat de PVV-leider inmiddels online heeft gezet.
Wilders aan het woord in het filmpje met de Mohammedcartoons, dat de PVV-leider inmiddels online heeft gezet. Foto screenshot YouTube

PVV-leider Geert Wilders beschuldigt de Nederlandse Publieke Omroep van “sabotage”. Volgens de PVV-leider zou vandaag in de zendtijd voor politieke partijen een PVV-filmpje met omstreden Mohammedcartoons worden uitgezonden. In plaats daarvan was een PVV-spot met hun bekende anti-immigratiestandpunt te zien. “Geen gelukszoekers meer naar Europa.”

Meteen na de uitzending om één uur vanmiddag, tweette Wilders:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Sabotage van de NOS alles bevestigd maar niet uitgezonden. Zet filmpje nu op YouTube en vlg keer op TV al moet ik zelf naar Hilversum!

NPO-baas Hagoort ‘weet van niets’

De NOS heeft echter geen enkele bemoeienis met deze uitzendingen van politieke partijen. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wel. NPO-baas Henk Hagoort zei in een eerste reactie verbaasd en verrast te zijn:

“Ik weet van niets. Politieke partijen leveren hun filmpjes aan en die zenden wij uit. Met de inhoud hebben wij uiteraard geen enkele bemoeienis.”

Later voegde Hagoort toe dat de fout vermoedelijk bij het bedrijf Infostrada heeft gelegen:

De NPO heeft de uitzending uitgezonden die we aangeleverd hebben gekregen van Infostrada. Infostrada is het bedrijf dat namens de politieke partijen de filmpjes uitzendklaar maakt en aanlevert bij de NPO. Infostrada levert voor 24 juni het juiste filmpje aan.

Telefoongesprek Wilders en Hagoort

Na een telefoongesprek tussen Wilders en Hagoort eerdere vanmiddag liet de PVV-leider via Twitter weten dat er sprake zou zijn van “een misverstand” bij NPO:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders NPO baas Hagoort net gesproken, zou misverstand zijn, filmpje wordt zeker aanstaande woensdag de 24e juni om 17:55 uur alsnog uitgezonden!

Hagoort nuanceerde die uitspraak van Wilders weer. “Ik heb tegen hem gezegd dat wij hebben uitgezonden wat we hadden en er geen opzet is.”

Wilders zette het filmpje na de uitzending vanmiddag zelf online. Hij was niet beschikbaar voor vragen.

Cartoons niet tentoongesteld in parlement

Wilders wil de omstreden Mohammedcartoons op televisie tonen omdat volgens hem de vrijheid van meningsuiting onder druk staat. Begin mei was de PVV-leider aanwezig op een bijeenkomst over Mohammedcartoons in een voorstad van Dallas, waar vlak na zijn vertrek een schietpartij plaatsvond. Wilders wilde de Mohammedcartoons vervolgens tonen in de Tweede Kamer, maar dat ging niet door. Vervolgens wendde Wilders zich tot de Zendtijd Politieke Partijen.