VS: grote toename terroristische aanslagen vorig jaar

Kinderen in de Jemenitische hoofdstad Sana'a verzamelen zich op de plek waar Islamitische Staat een aanslag met een autobom heeft gepleegd.
Kinderen in de Jemenitische hoofdstad Sana'a verzamelen zich op de plek waar Islamitische Staat een aanslag met een autobom heeft gepleegd. Foto AP / Hani Mohammed

Het aantal terroristische aanslagen en het aantal slachtoffers dat daarbij viel is vorig jaar sterk toegenomen. Dat blijkt uit het jaarlijks terrorismerapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Islamitische Staat (IS) is volgens het ministerie uitgegroeid tot de grootste jihadistische groepering.

Het aantal aanslagen nam in 2014 met een derde toe en het aantal slachtoffers steeg met 81 procent. Bij ongeveer 13.500 aanslagen kwamen in totaal meer dan 32.700 mensen om het leven. Rond de 34.700 mensen raakten gewond en 9400 mensen zijn ontvoerd door terroristische groeperingen. Dat is drie keer zo veel als het aantal ontvoeringen in 2013. Het aantal aanslagen nam met een derde toe.

De sterke stijging wordt vooral veroorzaakt door groepen als Islamitische Staat en Boko Haram. Het aantal aanslagen in Pakistan, de Filippijnen, Nepal en Ruland nam juist af. De dodelijkste aanslag van vorig jaar vond plaats in de Iraakse stad Mosul, toen IS erin slaagde om 670 shi’itische gevangenen te doden.

Meeste dreiging komt van IS

Van Islamitische Staat gaat met afstand de meeste dreiging uit. De terroristische groep heeft over de hele wereld aanhangers en menig terreurgroep is gelieerd aan IS. Ook reizen veel buitenlandse strijders af naar Syrië en Irak. Ongeveer 16.000 mensen uit negentig landen strijden mee met IS, die volgens de VS dankbaar gebruik maakt van sociale media om mensen te ronselen.

In het algemeen kan gezegd worden dat de tactiek van terroristen gewelddadiger is geworden, zo stellen de VS. Zo waren er vorig jaar meer onthoofdingen, kruisigingen, stenigingen en massa-ontvoeringen.