Voor het eerst in weken geen nieuwe MERS-besmettingen in Zuid-Korea

Verpleegsters in Zuid-Korea dragen uit voorzorg mondkapjes in verband met de MERS-besmettingen in het land.
Verpleegsters in Zuid-Korea dragen uit voorzorg mondkapjes in verband met de MERS-besmettingen in het land. Foto AP via Yonhap / Baek Seng-ryul

Voor het eerst in tweeënhalve week zijn er geen nieuwe besmettingen met het besmettelijke longvirus MERS vastgesteld in Zuid-Korea. Dat blijkt uit de dagelijkse update van het ministerie van Volksgezondheid in het land. De teller van het aantal besmettingen staat net als gisteren op 166.

In Zuid-Korea ontstond vorige maand een nieuwe, betrekkelijk grote infectiehaard van het MERS-coronavirus, de eerste buiten het Arabisch schiereiland. Daar maakt het virus al drie jaar slachtoffers. In Zuid-Korea zijn de afgeglopen weken 24 mensen aan MERS overleden. Gisteren liet het ministerie van Volksgezondheid weten dat het erop leek dat de uitbraak “minder hevig” was, maar uit voorzorg zitten nog altijd duizenden mensen in quarantaine.

Eerste geval van MERS in Thailand

Hoewel de uitbraak in Zuid-Korea onder controle lijkt te komen, dook gisteren een eerste geval van MERS op in Thailand. Een 75-jarige zakenman uit Oman, die naar Bangkok was gekomen wegens een hartkwaal, bleek na vier dagen van onderzoeken in laboratoria aan de ziekte te lijden. Hij ligt nu in quarantaine in een ziekenhuis voor zeer besmettelijke ziektes. Zijn toestand is volgens artsen stabiel. Drie familieleden van de man, die met hem uit Oman waren meegereisd, staan inmiddels eveneens onder medische observatie, net als een zestigtal anderen die met de man in aanraking waren gekomen.

De kans dat het MERS-virus zich in rap tempo over de wereld verspreidt is klein. Voor besmetting is direct contact met zieken nodig. In een overzichtsartikel dat vorige maand verscheen in het medische blad The Lancet, staat dat gebleken is dat zelfs gezinsleden van MERS-patiënten beperkt risico lopen. Slechts 1 op 25 gezinsleden raakte besmet, maar werd zelden echt ziek.