Van der Breggen pakt brons in wegwedstrijd Europese Spelen

Het peloton vlak na de start van de wegwedstrijd vanochtend in Bakoe.
Het peloton vlak na de start van de wegwedstrijd vanochtend in Bakoe. Foto AFP / Tobias Schwarz

Wielrenster Anna van der Breggen heeft vanmiddag in Bakoe bij de wegwedstrijd op de Europese Spelen de bronzen medaille gewonnen. De 25-jarige Nederlandse leek lang de beste van een kopgroep van drie, maar moest in de sprint de zege laten aan Alena Amijalijoesik uit Wit-Rusland. Ook de Poolse Katarzyna Niewiadoma sprintte Van der Breggen nog voorbij en pakte zilver.

De Nederlandse ploeg reed een sterke wedstrijd over het parcours door de Azerbeidzjaanse hoofdstad. De Oranje brigade controleerde de race en zorgde er in de slotfase voor dat de wedstrijd ontbrandde. Eerst was het Lucida Brand die ontsnapte uit het peloton. Zij kreeg de Italiaanse Rossella Ratto en de Poolse Eugenia Bujak met zich mee. De vlucht van dat drietal hield echter geen stand.

Onder aanvoering van een groep met onder anderen Van der Breggen en Ellen van Dijk, die donderdag nog de tijdrit won, werden de drie vluchters teruggegrepen. In de laatste ronde gingen Van der Breggen en Van Dijk op avontuur, samen met Amijalijoesik, Niewiadoma en Ratto. Die ontsnapping was wel succesvol.

Van Dijk valt net naast podium

De Nederlandse vrouwen probeerden de numerieke meerderheid uit te spelen. Van der Breggen koos als eerste de aanval. Die werd gepareerd door Amijalijoesik en Niewiadoma. Ratto kreeg materiaalpech, waardoor de Italiaanse kansloos voor de zege was. Van Dijk moest het drietal eerst laten gaan, keerde nog wel even terug, maar raakte door een nieuwe aanval opnieuw op achterstand.

Door het wegvallen van Van Dijk moest Van der Breggen het karwei in haar eentje klaren. Dat lukte niet. De Nederlandse ging de sprint zelf aan, maar werd gelijk voorbij gestoken door Amijalijoesik. Toen ook Niewiadoma haar nog voorbij ging, was brons het hoogst haalbare. Van Dijk eindigde op achttien seconden als vierde. (ANP)