Turnster Lieke Wevers wint goud op balk en brons op vloer in Baku

Turnster Lieke Wevers heeft op de balk goud gewonnen bij de Europese Spelen in Bakoe. Turnster Lisa Top won vanmiddag al brons op het onderdeel sprong. Casimir Schmidt won op het onderdeel sprong zilver.

Lieke Wevers tijdens haar gouden oefening.
Lieke Wevers tijdens haar gouden oefening. Foto Reuters / Kai Pfaffenbach

Turnster Lieke Wevers heeft op balk goud en op vloer het brons gewonnen bij de Europese Spelen in Baku. Turnster Lisa Top won vanmiddag al brons op het onderdeel sprong. Casimir Schmidt won op het onderdeel sprong zilver. Lieke Wevers heeft nog een bronzen medaille toegevoegd aan haar oogst op de Europese Spelen.

De 23-jarige Twentse Wevers liet op balk de winnende score van 14,200 noteren. Op vloer scoorde ze 13,8 punten, meer dan genoeg voor brons. De Zwitserse Giulia Steingruber (14,266) en de Russin Alija Moestafina (14,2) deden het volgens de jury beter.

Eerder deze week zorgde Wevers al voor een verrassing met een bronzen medaille op de meerkamp. Ze kwam uit op 55,065 punten op sprong, brug ongelijk, balk en vloer. De gouden plak van vandaag is haar derde medaille tijdens de Spelen in Azerbeidzjan. Tegen alle verwachting in werden de Nederlandse turnsters maandag al derde bij de landenwedstrijd. Céline van Gerner, Lieke Wevers en Lisa Top kwamen tot een totaalscore van 110,099 punten. Alleen Rusland (116,897) en Duitsland (110,397) deden het beter.

Later vandaag kans op meer medailles

Voor Top betekende het de tweede medaille in Baku. De 18-jarige Nederlandse kwam in de nationale turnhal tot een gemiddelde score van 14,016, goed voor de derde plek. De Zwitserse Giulia Steingruber, donderdag winnares van zilver in de meerkampfinale, won de discipline met een score van 14,999. De Russische Seda Toetchalian werd tweede, met een score van 14,683.

De 19-jarige Nederlander Schmidt liet over twee sprongen een gemiddelde score noteren van 15,166. Hij bleef net onder de score van Oleg Verniajev. De Oekraïner won met 15,266. Brons was er voor de Azeri Oleg Stepko (14,966).

Schmidt was de enige bij de Nederlandse mannen die in de finale mocht turnen. In de meerkamp werd hij dertiende. Toen haalde hij op sprong een score van 13,833.

Van Gerner moet nog in actie komen in de finale op brug.

Verslag door persbureau ANP