Toearegs ondertekenen vredesakkoord met overheid Mali

Een belangrijke coalitie van Toeareg-rebellen in Mali heeft vandaag een vredesakkoord getekend met de Malinese regering. De rebellen van de Nationale bevrijdingsbeweging voor Azawad sluiten daarmee aan bij andere gewapende groepen, die ruim een maand geleden hun handtekening zetten onder het akkoord.

De Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken, Ramtane Lamamra, met een leider van de Nationale bevrijdingsbeweging voor Azawad tijdens het vredesoverleg in maart.
De Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken, Ramtane Lamamra, met een leider van de Nationale bevrijdingsbeweging voor Azawad tijdens het vredesoverleg in maart. Foto EPA

Een belangrijke coalitie van Toeareg-rebellen in Mali heeft vandaag een vredesakkoord getekend met de Malinese regering. Dat meldt persbureau AP. De rebellen van de Nationale bevrijdingsbeweging voor Azawad sluiten daarmee aan bij andere gewapende groepen, die ruim een maand geleden hun handtekening zetten onder het akkoord.

De regering en rebellen bereikten begin maart na een maandenlang vredesberaad in buurland Algerije een principeakkoord waarbij de noordelijke Toearegs heel beperkt zelfbestuur krijgen. Een deel van de opstandige Toearegs zei echter eerst “de achterban te willen consulteren”.

De vraag is: gaat het werken?

De Toeareg-strijd voor een eigen staat in het noorden van Mali is al decennia een bron van onrust en conflict. In 2012 laaide het geweld in het tot die tijd als vrij stabiel beschouwde Afrikaanse land opnieuw op. De president werd afgezet door soldaten en een machtsvacuüm leidde vervolgens tot de bezetting van Noord-Mali door moslimradicalen. De Toeareg-opstand was gekaapt door religieuze extremisten.

De regering zette een eigen gematigde Toearegbeweging op, de Gatia, die tegen onafhankelijkheid is. De radicale Toeregs hadden juist weinig invloed op de onderhandelingen, schreef correspondent Koer Lindijer na het sluiten van het principeakkoord.

Het akkoord spreekt nauwelijks over autonomie of federalisme, wel over regionale parlementen, opname van de rebellen in het regeringsleger en over meer noordelingen in het overheidsapparaat. Dit zijn elementen van eerdere, mislukte vredesverdragen. De Toearegs kregen de afgelopen maanden klappen van de Gatia en moesten ingenomen gebieden prijsgeven. Het regeringsleger is zich aan het versterken en nieuw materieel, zoals gevechtshelikopters, is gesignaleerd op de luchthaven bij Bamako. In de huidige militaire verhoudingen blijft de Toearegs weinig keuze over.

Volgens analisten bestaat het risico dat, wanneer het akkoord wordt bezegeld, radicale Toearegs soelaas zoeken bij extreme moslimgroepen die zijn verbonden aan Al-Qaeda. Deze bij de Franse militaire interventie in 2013 verdreven groepen waren niet betrokken bij het overleg in Algiers.