Na de hype: tijd dat Verstappen dit weekend presteert

Zeven races: vier keer niet aan de finish, één keer top 10. De oogst van Max Verstappen is thans niet evenredig aan zijn – ook hier op nrc.nl – opgeblazen entree tot de F1. Het bijzondere wordt gewoon; dus nu time to deliver. Te beginnen morgen in Oostenrijk.

Max Verstappen hoeft maar naar zijn vader te kijken om te weten dat in de F1 talent uiteindelijk niets waard is als de hoge klasseringen uitblijven.
Max Verstappen hoeft maar naar zijn vader te kijken om te weten dat in de F1 talent uiteindelijk niets waard is als de hoge klasseringen uitblijven. Foto ANP / Alejandro Garcia

Zeven races: vier keer uitgevallen, één keer top 10. De oogst van Max is thans niet evenredig aan zijn - ook hier op nrc.nl - opgeblazen entree tot de F1. Het bijzondere wordt gewoon; dus nu time to deliver. Te beginnen morgen in Oostenrijk.

Het cellofaantje is er nu wel af. De wereld is gewend aan de naam Max Verstappen tussen die van de Fernando Alonso’s en Lewis Hamiltons in een wereld van racers-DNA als dat van Ferrari, Mercedes of McLaren. Ja, hij was nog wel wereldnieuws na z’n crash in Monaco en zeker niet de minste media vonden hem de smaakmaker in een zouteloze race.

Maar nadien, tijdens de grand prix van Canada, doemde het op. De gewenning. En stiekem stak zelfs vergetelheid brutaal haar kop om de hoek: geen bijzondere inhaalacties, weer geen indrukwekkende auto, tamelijk uitzichtloze startpositie en een daarop vruchteloze tactiek in de race. En veel zorgelijker: anderen worden beter dan hij.

Max moet natuurlijk nog achttien worden en Red Bull (en dus Toro Rosso) wist niet hoe snel ze hem moesten rekruteren voor hun immense raceprogramma. Zomaar vergeten, of zelfs op straat gezet wordt hij dus echt niet. Maar Red Bull is tevens een kat in het nauw. Twee F1-teams in de lucht houden terwijl het huwelijk met de motorpartner die alle successen bracht (Renault) ontspoord is. En geen interessante ander om mee vreemd te gaan.

Al het hele seizoen toont eigenaar Dieter Mateschitz zich grillig: dreigt nu wéér met opstappen uit de sport, fileert Renault. Hij wijst gaarne ieder ander aan dan zijn organisatie als schuldige aan de erbarmelijke resultaten. Hij heeft zich erin bekwaamd, samen met rechterhand Helmut Marko, zonder blikken of blozen z’n coureurs in te wisselen als ze niets bijzonders laten zien. Laat staan als de prestaties slecht zijn.

Het is nu juni. Silly season staat op het punt van beginnen: de zomermaanden waarin traditiegewijs het kwartetten met racestoeltjes en coureurs voor volgend jaar begint. Nee, Max wordt niet nu al aan de kant geschoven. Echt niet. Maar als dit seizoen zich voortzet volgens de nu ingezette prestatiecurve, komt alles aan op 2016. En dat moet je niet willen.

  • Want Renault blijft en 2016 zal aanzienlijk in het teken staan van ontwikkelen van de auto voor 2017, wanneer nieuwe reglementen ingaan en mogelijk een nieuwe motorleverancier wordt gestrikt. Is het pakket in de basis volgend jaar wéér niet goed, dan valt waarschijnlijk weinig eer te behalen voor Max.
  • Ga de geschiedenis erop na: Red Bull/Toro Rosso ontdoet zich na twee jaar van z’n coureurs als er niets exceptioneels gebeurt. Vraag het Liuzzi, Bourdais, Speed, Vergne, Buemi of Algersuari. In negen jaar overleefden alleen Vettel, Ricciardo en Kvyat de schifting.
  • Nú is Max nog de nieuwe, bijzondere rookie. Maar dat vervaagt waar we bij staan. Volgend jaar verschuift de aandacht waarschijnlijk richting het Belgische toptalent Stoffel Vandoorne (McLaren) of GP2-kampioen Jolyon Palmer (Lotus).
Foto ANP / Srdjan Suki

Tiener in een snelkookpan van geld, snelheid en glamour. Hoe snel rijpt Max Verstappen? Foto ANP / Srdjan Suki

Max doet mee in een grote mensenwereld. Een wereld van voor-jou-aan-elke-vinger-tien-anderen. Eten of gegeten worden, zo je wilt. Als je leeftijd niets uitmaakt in het vraagstuk of je als 17-jarige F1-waardig bent, maakt dat cijfer uiteindelijk ook niet uit als de balans straks wordt op gemaakt.

Die Renault achterin wordt dit jaar niet veel beter meer. Het is aan Max zelf om te laten zien dat hij desondanks ook in de F1 tot de buitencategorie behoort. Hijzelf, zijn team en de dankzij hem in aantallen gegroeide fans en liefhebbers zijn daar allemaal aan toe.

De GP van Oostenrijk morgen om 14u live op RTL Duitsland, samenvatting BBC1 om 18.05u.

En dan verder nog…

  • In de staat Washington vind dit weekend de tweede van vier golf-majors plaats. De US Open verliep desastreus voor Tiger Woods, Joost Luiten doet het des te beter.
  • Toplanden die in de groepsfase van de Copa America sneuvelen: het kan zomaar gebeuren dit jaar. Met name Uruguay en Colombia wacht een zwaar laatste pouleduel. Maar ook Argentinië en zelfs Brazilië kunnen dit weekend worden uitgeschakeld.