Saoediërs waarschuwen voor ‘nepdocumenten’ na Wikileaks

Dure limo’s en Iran pesten. Details hierover zijn te vinden in de ruim 61.000 Saoedische documenten die klokkenluidersite Wikileaks gisteren heeft gepubliceerd. Nu waarschuwt de regering in Saoedi-Arabië haar burgers tegen verspreiding van ‘documenten die mogelijk vervalst zijn’, meldt persbureau Reuters.

Een man loopt langs portretten van Saoedische leiders in Riad.
Een man loopt langs portretten van Saoedische leiders in Riad. Foto AP / Hasan Jamali

Een rekening van een paar miljoen dollar voor een limo van een lid van de Saoedische koninklijke familie in Genève, manipulatie van media wereldwijd en zoveel mogelijk Iran dwarsbomen. Dat zijn tot nu toe enkele van de verhalen die zijn voortgekomen uit de ruim 61.000 Saoedische documenten die klokkenluidersite Wikileaks gisteren heeft gepubliceerd. Nu waarschuwt de regering in Saoedi-Arabië haar burgers tegen verspreiding van ‘documenten die mogelijk vervalst zijn’, meldt persbureau Reuters.

De waarschuwing lijkt een reactie op ‘The Saudi Cables’, in het kader waarvan Wikileaks zegt de vertrouwelijke diplomatieke boodschappen van het Saoedische ministerie van Buitenlandse Zaken te publiceren. De authenticiteit van de documenten is niet in die woorden door de autoriteiten ontkend. Het is onduidelijk of op verspreiding van nepdocumenten een straf staat of komt te staan.

Herkomst onbekend

Wie op de zoekterm ‘Netherlands’ zoekt, krijgt achttien resultaten. Een brief van de Nederlandse ambassade in Riad bijvoorbeeld, en een formulier van de luchtvaartautoriteit waarop een militair transportvliegtuig, onderdeel van ISAF, vermeld staat met kennelijk ‘gevaarlijke goederen’ aan boord.

Hoe Wikileaks aan de gevoelige informatie komt, maakte de organisatie niet bekend. Maar in een persbericht werd verwezen naar een Saoedische verklaring in mei, waarin stond dat er een schending was geweest van de computernetwerken van de overheid. De cyberaanval werd ‘opgeëist’ door een groep die zichzelf Yemeni Cyber Army noemt.

Saoedi-Arabië, de grootste olie-exporteur en een absolute monarchie met amper persvrijheid, staat bekend om de harde aanpak van activisten en critici. Zo werd de Saoedische mensenrechtenadvocaat Walid Abu al-Khair (35) veroordeeld tot vijftien jaar cel wegens ‘opruiing’. autoriteiten. Blogger Raif Badawi kreeg duizend zweepslagen opgelegd alsmede tien jaar celstraf en een boete van 220.000 euro wegens belediging van de Islam.