FBI onderzoekt racistische site met tientallen foto’s schutter Charleston

Op een door The New York Times ontdekte website staan een racistisch manifest en tientallen foto’s van Dylann Storm Roof, de man die verdacht wordt van de moord op negen Afro-Amerikaanse kerkgangers. Opmerkelijk is dat iemand op de site de hele evolutie van zijn racistische gedachtegoed omschrijft.

Roof wordt het politiekantoor van Shelby uit geleid.
Roof wordt het politiekantoor van Shelby uit geleid. Foto AP / Chuck Burton

Op een net ontdekte website staan een racistisch manifest en tientallen foto’s van Dylann Storm Roof, de man die verdacht wordt van de moord op negen Afro-Amerikaanse kerkgangers in Charleston. Opmerkelijk is dat iemand op de site de hele evolutie van zijn eigen racistische gedachtegoed omschrijft.

Update 19.19: De website is inmiddels offline gehaald. De FBI onderzoekt wie er achter de site zit, laat een bron weten aan The Guardian.

Roof poseert op de foto’s met vuurwapens, staat op de foto met wassen beelden van slaven en bezoekt voormalige plantages in het zuiden van de VS, meldt The New York Times. Wie de woorden heeft geschreven en de site heeft gemaakt, is onduidelijk, maar de website werd in februari wel onder de naam Dylann Roof geregistreerd. Op de site staat waarom Roof voor Charleston koos.

“Ik heb voor Charleston gekozen, omdat dit de meest historische stad is in mijn staat, en op gegeven moment de hoogste ratio zwarten ten opzichte van blanken had. We hebben geen skinhead, geen echte KKK. Niemand doet iets en klaagt alleen op internet. Welnu, iemand moet de moed hebben om er in de echte wereld naar te handelen, dan moet ik dat maar zijn.”

De 21-jarige Dylann Storm Roof bekende gisteren dat hij de negen kerkgangers in de historische Emanuel African Methodist Episcopal Church heeft doodgeschoten. De plek geldt als het hart van een van de grootste en oudste Afro-Amerikaans kerkgemeenschappen in het zuiden van de VS. Naar eigen zeggen wilde Roof met zijn daad een ‘rassenoorlog’ ontketenen.

Update 20.00: De Emanuel-kerk gaat morgen weer open voor een ochtenddienst, meldt persbureau AP.