Net gemist, 20/6

LEZEN Wat The Wetsuitman Tijd 40 minuten Afgelopen winter werden in Nederland en Noorwegen twee lichamen gevonden van mannen die identieke wetsuits droegen. De politie in beide landen lukte het niet hun identiteit te achterhalen. De Noorse journalist Anders Fjellberg deed voor de krant Dagbladet ook een poging en identificeerde een van hen. nrc.next plaatste

LEZEN
Wat The Wetsuitman
Tijd 40 minuten
Afgelopen winter werden in Nederland en Noorwegen twee lichamen gevonden van mannen die identieke wetsuits droegen. De politie in beide landen lukte het niet hun identiteit te achterhalen. De Noorse journalist Anders Fjellberg deed voor de krant Dagbladet ook een poging en identificeerde een van hen. nrc.next plaatste deze week de ingekorte, Nederlandse vertaling van het aangrijpende verhaal achter ‘de wetsuit-man’, maar lees vooral ook de Engelse versie.

KIJKEN
Wat King of the Mountain
Tijd 9 minuten

Al op jonge leeftijd weet Samuel Mugisha héél zeker wat hij later wil worden. Op een dag ziet hij een peloton wielrenners langsrijden en meteen beseft de jonge Rwandees dat hij daar ooit tussen wil rijden. Maar veel meer nog dan in Europa is de weg naar wielersucces in Rwanda lang en zwaar.
Alleen al het vinden van een fiets is daar al een hele onderneming, zo vertelt Mugisha in deze korte documentaire die Al Jazeera over zijn prille loopbaan maakte.

LEZEN
Wat How A Fake Viral News Story Wrecked Three People’s Lives
Tijd 16 minuten

Op de kerstmarkt in zijn woonplaats Ustrzyki Dolne, Polen, maakte de gepensioneerde Zdzislaw Molodynski wat foto’s, toen zich vlak voor zijn neus een nogal merkwaardig fenomeen voltrok: een arrenslee voortgetrokken door een op hol geslagen paard stoof over het dorpsplein en kwam abrupt tot stilstand tegen een gebouw op het plein. Zijn foto’s haalden de notoir onbetrouwbare Britse krant de Daily Mail, die er een verhaal bij verzon. Een verhaal met verstrekkende gevolgen voor de betrokkenen, blijkt uit deze reconstructie van Buzzfeed.

LEZEN
Wat Wat het cijfer 1 allemaal over ons prijsgeeft
Tijd 11 minuten

De Wet van Benford is „een mysterieus juweel”. In willekeurig lijkende cijferreeksen, zoals de lengtes van rivieren of banktransacties, blijkt een onverwachte logica te zitten. Getallen die met een één beginnen, komen veel vaker voor. Maar waarom? Niemand begrijpt precies waarom, zo legt De Correspondent uit.