Nasleep Charleston: debat over gebruik Confederale vlag

In de nasleep van de schietpartij waarbij woensdag negen Afro-Amerikaanse kerkgangers werden doodgeschoten, is in de Verenigde Staten discussie ontstaan over de Amerikaanse confederale oorlogsvlag. Voormalig presidentskandidaat voor de Republikeinen Mitt Romney wil dat de vlag onmiddellijk wordt verwijderd uit de tuin van het gouvernementsgebouw van de staat South Carolina.

Een foto van Dylann Roof met de Confederale vlag.
Een foto van Dylann Roof met de Confederale vlag. Foto Reuters

In de nasleep van de schietpartij in Charleston waarbij woensdag negen Afro-Amerikaanse kerkgangers werden doodgeschoten, is in de Verenigde Staten discussie ontstaan over de Amerikaanse Confederale vlag. Voormalig presidentskandidaat voor de Republikeinen Mitt Romney wil dat de vlag onmiddellijk wordt verwijderd uit de tuin van het gouvernementsgebouw van de staat South Carolina.

Jeb Bush, een van de Republikeinse kandidaten voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar, was stellig: de vlag hoort op zijn best thuis in het museum. Volgens persbureau Reuters hebben de andere Republikeinse presidentskandidaten zich nog niet over de kwestie uitgesproken.

My position on how to address the Confederate flag is clear. In Florida, we acted, moving the flag from the state…

Posted by Jeb Bush on Saturday, June 20, 2015

De vlag werd gebruikt door staten die tegen afschaffing van de slavernij waren tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. In South Carolina, waar ruwweg een derde van de bevolking zwart is, wapperde de oorlogsvlag nog tot het jaar 2000 op het gouvernementsgebouw in Columbia, schreef buitenlandredacteur Maartje Somers gisteren.

Symbool van zuidelijke trots, autonomie en traditie, volgens de liefhebbers. Openlijke verheerlijking van een traditie die stoelt op slavernij en rassenhaat, zeggen veel Afro-Amerikanen. Na felle campagnes verdween de vlag van het gebouw, maar hij wappert nog steeds bij een oorlogsmonument in de tuin. Dylann Roof had een Confederale vlag op het nummerbord van zijn auto.

Veel Amerikanen zien de vlag als een symbool voor rassenhaat, schreef Romney.

Twitter avatar MittRomney Mitt Romney Take down the #ConfederateFlag at the SC Capitol. To many, it is a symbol of racial hatred. Remove it now to honor #Charleston victims.

Rassenhaat was ook het zelfverklaarde motief van Dylann Roof, die de schietpartij van woensdag in de Emanuel African Methodist Episcopal Churchin in Charleston, South Carolina, heeft bekend. Roof wilde met zijn daad een ‘rassenoorlog’ ontketenen, zei hij. Op een foto die online stond op een website waar ook een racistisch manifest te lezen was, hield hij de Confederale vlag vast. Ook poseerde hij met wassen beelden van slaven.

Romney is niet de enige die oproept de vlag in de ban te doen. President Barack Obama en burgerrechtenactivisten willen dat ook.

Twitter avatar NBCNightlyNews NBC Nightly News Activists burn Confederate flags at Independence Mall in Philadelphia http://t.co/h69KIUIS3A @NBCPhiladelphia http://t.co/CRdNjFkW2J