Opinie

mini-opinie

Te vaak blijven gesprekken hangen in kabbelend gekeuvel. Maak ze spannender: snijd een spraakmakend onderwerp aan! nrc.next helpt.

Stelling: Nee, asielzoekers, Engeland is niet leuk

Het regent er altijd, het eten is er smerig en Robbie Williams komt er vandaan. Toch willen duizenden asielzoekers niets liever dan emigreren naar het Verenigd Koninkrijk, en bleek zelfs dat een Syriër heeft geprobeerd het Kanaal over te zwemmen. Minstens 34 kilometer schoolslag met ranzige scones in het vooruitzicht: het is nogal een offer. En dat omdat het sociale stelsel en de werkgelegenheid er klaarblijkelijk gunstiger zijn dan in Frankrijk. Oplossing van het probleem: laat de asielzoekers in de jungle van Calais kennismaken met wat Frankrijk op culinair gebied te bieden heeft. Zet hen een trechter aan de mond en voer ze foie gras met calvados, coq au vin met Fourme d’Ambert, een goddelijke bouillabaisse met dame blanche toe, om het geheel vervolgens weg te spoelen met een moelleux uit 1947. Dan zullen ze zo’n gewaagde oversteek niet langer overwegen.

Stelling: De EO is het nieuwe PowNed

De EO is weer eens in opspraak. De Evangelische Omroep had een goedbedoelende vrouw door een zogenaamd verkeerde montage een racistische opmerking in de mond gelegd. Errug?! Nee joh. Die hufterigheid voorziet in een behoefte van de Nederlandse samenleving. Dit is waar het volk van smult. Waarom hoor je er niemand over als Powned zoiets flikt terwijl het land op zijn kop staat als de EO een geintje uithaalt? Dit riekt naar discriminatie. Alleen maar omdat ze christelijk zijn hè.

Stelling: De volgende dingen verdienen uw aandacht

De Europese Spelen in Bakoe (schijnen bezig te zijn). Het poëziefestival van Deinze. De Tour de Franz die binnenkort in Utrecht begint (geen gewielren maar muziek van Franz Liszt). De uitzending van Wilders in de zendtijd politieke partijen (wil nieuwe cartoonrel ontketenen maar het lukt nog niet zo). Het Zweedse woord voor masturberen door vrouwen: klittra. (Oké, volgende stelling.)

Stelling: ‘Kwaliteitskrant’ is een verdomd raar woord

Hoeveel woorden ken je waar je ‘kwaliteits’ aan vast kunt plakken? Je kunt het voor bijna elk zelfstandig naamwoord voegen, toch gebruiken we het alleen voor het woord krant, wanneer we duidelijk willen maken dat we het niet over De Telegraaf hebben. Gek toch. Waarom hebben we het nooit over een kwaliteitsdierenwinkel? Of een kwaliteitsvagina? De redactie mini-opinie tast volledig in het duister.

Stelling: Laat de dinosauriërs rusten in vrede

Ze waren groot. En sterk. En supergaaf. Maar inmiddels zijn ze alweer 65 miljoen jaar dood. En tóch rennen we als een stel archaeopteryxen zonder kop naar de bios voor weer een nieuwe Jurassicfilm. Jongens en meisjes: dino’s zijn long gone, net als MSN Messenger, Punica en opblaasmeubels. It’s time to move on.

Stelling: We moeten geen Vogel des Vaderlands kiezen

Na de dichter, de denker, de kok, de blogger en de componist moet er nu ook een Vogel des Vaderlands komen. Ideetje van de Vogelbescherming. Wij zeggen: slecht plan. Alsof die grutto, lepelaar of bruine kiekendief het leuk vindt om ieder weekend op te treden in achterafzaaltjes in de provincie. Vogels horen in de vrije natuur. Dat zou de Vogelbescherming toch moeten weten.

en Merlijn Kerkhof