Met bal, lint en hoepel richting een medaille

Eens moet de eerste keer zijn geweest: kijken, afstand inschatten, je gewicht naar achteren verplaatsen, iets door de knieën buigen en dan: hup! De bank onder je voeten voelen wegschieten, de zweeftocht door de lucht en de zachte landing op het andere bankstel. De vader van Verena Janga wist het al toen hij zijn kleuter eindeloos van bank naar bank zag vliegen: dat wordt een sporter – zo’n stuiterdochtertje.

Nu staat Verena (met bal, lint en hoepel) op het Nederlands Kampioenschap ritmische gymnastiek – de sport die door die gekke attributen altijd net wat meisjesachtiger lijkt dan andere sporten. Misschien komt het ook omdat ze er grote internationale toernooien namen geven als de Happy Cup; het NK heet dit weekend het Fantastic Gymnastic NK. En je ziet de oefeningen vaak in slow motion, waardoor de razende snelheid van de atleten soms een beetje verloren gaat. Maar niet op deze foto, waar Verena’s bewogen rechtervoet de kracht verraadt waarmee ze heeft afgezet. Zouden haar ouders dat oude bankstel wel hebben bewaard voor het museum?