Man rijdt in op winkelend publiek in Graz - drie doden

De groene SUV van de dader
De groene SUV van de dader Foto: EPA / ELMAR GUBISCH

Een man is vandaag met zijn auto ingereden op winkelende mensen in Graz, de tweede stad van Oostenrijk. Zeker drie mensen zijn daarbij om het leven gekomen. 34 mensen raakten gewond, waarvan tien zwaargewond en één in direct levensgevaar.

Dat maakte de lokale autoriteiten zojuist bekend op een persconferentie. De dader is gearresteerd. Het zou gaan om een eenmansactie van een geestelijk verwarde man. Van terreur zou geen sprake zijn.

Volgens lokale media is de man 26 jaar en komt hij uit Oostenrijk. Door familiaire problemen zou hij in een psychose zijn beland. Het lokale Kleine Zeitung houdt een blog bij met de laatste updates.

Volgens de ooggetuigen waarmee persbureau APA heeft gesproken reed de man met meer dan 100 kilometer per uur door de Herrengasse in Graz. Aan die straat zijn meerdere cafés gevestigd. Hij zou zijn rit begonnen zijn aan de Griesplatz. De man leek bewust op passanten in te rijden. De man heeft nadat hij was uitgestapt ook nog met een mes gezwaaid, meldt een politiecommandant.

Op Twitter rouleren inmiddels foto’s van de auto:

Twitter avatar Rosenresl Elfriede Wolfsberger Amokfahrt in Graz. Zwei Tote. Schrecklich! #amok #graz http://t.co/ptrsuxMsux

Om de gewonden te helpen zijn tientallen ambulances ingezet. De burgemeester, zelf op zijn Vespa ook getuige van het ongeluk, roept mensen die momenteel in de stad zijn op om contact op te nemen met het thuisfront, zodat die zich geen zorgen hoeven te maken.