Let op tegenpartijrisico’s

Het voordeel van ETF’s is dat met één transactie in alle aandelen van een index wordt belegd. Deze goedkope manier van spreiden is erg populair, maar kan grote risico’s hebben. Wie op deze manier in exotische markten als bijvoorbeeld grondstoffen wil beleggen moet kijken hoe deze trackers zijn opgebouwd: is het een fysieke of synthetische replica? Bij een synthetische replica worden derivaten gebruikt, waarbij er een tegenpartijrisico is. De liquiditeit van deze derivaten kan beperkt zijn, waardoor bij onrust veel sterkere koersschommelingen kunnen ontstaan dan de waarde die de ETF probeert na te bootsen. Dit kan er zelfs toe leiden dat beleggers niet meer mogen uitstappen van de uitgevende instelling. Kijk ook altijd naar de onderliggende waarden in vergelijkbare sector-ETF’s, want grote verschillen in samenstelling kunnen de prestaties sterk beïnvloeden.