Journalist Al Jazeera in Berlijn gearresteerd op verzoek van Egypte

Een journalist van Al-Jazeera is gearresteerd op een vliegveld in Berlijn. Hij werd aangehouden op verzoek van Egypte, laat een advocaat van het Qatarese nieuwsnetwerk weten aan persbureau Reuters.

Een tegenstander van het Egyptische regime, begin deze maand in Berlijn
Een tegenstander van het Egyptische regime, begin deze maand in Berlijn Foto EPA / Katharina Kemme

Een journalist van Al Jazeera is gearresteerd op een vliegveld in Berlijn. Hij werd aangehouden op verzoek van Egypte, laat een advocaat van het Qatarese nieuwsnetwerk weten aan persbureau Reuters.

Advocaat Saad Djebbar zei dat het gaat om Ahmed Mansour, een prominente journalist bij de Arabischtalige tak van Al Jazeera. De Duitse politie heeft bevestigd dat vanmiddag op luchthaven Berlijn Tegel een 52-jarige man is aangehouden na een internationaal arrestatiebevel dat is uitgevaardigd door de Egyptische autoriteiten. De identiteit van de man wordt nu gecheckt en er wordt gekeken of hij kan worden uitgeleverd aan Egypte.

Twitter avatar MFFahmy11 Mohamed Fadel Fahmy Al Jazeera reporter Ahmed Mansour has been cleared by Interpol for sentence in Egypt. His arrest in Germany due to pending charges he says

Bureaucratisch mechanisme

Mansour is vorig jaar door een rechtbank in Kairo bij verstek veroordeeld tot vijftien jaar cel. Hij zou in 2011 een advocaat hebben mishandeld op het Tahrirplein. Al Jazeera heeft altijd gezegd dat de aanklacht gebaseerd is op leugens en dat de rechtszaak bedoeld is om Mansour monddood te maken.

“Dit is een ernstige ontwikkeling”, zei Djebbar.

“We wisten dat de Egyptenaren een dergelijke val zouden zetten om onze journalisten lastig te vallen. Dat is wat er nu gebeurd is.”

Door de veroordeling in Egypte en het arrestatiebevel staat Mansour internationaal geregistreerd bij instanties als Interpol. Wat er vandaag is gebeurd, heeft volgens onze correspondent in Duitsland Frank Vermeulen dan ook waarschijnlijk te maken met de manier waarop het Duitse rechtssysteem nu eenmaal werkt: op basis van het legaliteitsbeginsel. Hij zegt:

“De officier van justitie heeft in Duitsland geen discretionaire bevoegdheid, zoals in Nederland. Hij mag dus niet zelf vooraf een afweging maken of iemand gearresteerd moet worden of niet. Wat er nu is gebeurd, is een automatisch optreden van bureaucraten. Duitsland gaat Mansour niet zomaar uitleveren aan Egypte”

Ondanks alles bondgenoot

De autoriteiten in Egypte beschuldigen Al Jazeera ervan een spreekbuis te zijn van de inmiddels verboden Moslimbroederschap. In februari werden twee journalisten van het Qatarese medium voorwaardelijk vrijgelaten na ruim een jaar in de cel. De twee mannen werden in december 2013 gearresteerd samen met hun Australische collega Peter Greste. Die werd eerder in februari vrijgelaten. De mannen waren veroordeeld wegens het verspreiden van valse informatie, het beschadigen van het imago van Egypte en steun aan de Moslimbroederschap.

Begin deze maand bracht de Egyptische president Sisi een bezoek aan Berlijn. Hij was er voor bilateraal overleg met bondskanselier Merkel. Zij heeft Sisi toen nog eens aangesproken op de mensenrechtensituatie in Egypte, zegt Vermeulen.

Merkel heeft er ook op gewezen dat democratische stichtingen hun werk moeten kunnen blijven doen. Tegelijkertijd heeft Sisi benadrukt dat het voor Duitsland van belang is dat Egypte een stabiele natie is. Berlijn wil ook graag wapens verkopen aan Egypte en het land is in de regio belangrijk voor de Verenigde Staten.