Joost Luiten begint als vijfde aan het weekend van de US Open

Golfer Joost Luiten heeft de eerste twee van de in totaal vier dagen op het US Open zeer goed gespeeld. Hij gaat met een score van -3 als vijfde het weekend van de golfmajor in, twee slagen achter de leiders.

Donderdag leverde Luiten een kaart in met daarop 68 slagen, twee onder het professionele baangemiddelde van 70. Gisteren kwam daar een ronde bij van 69 slagen, één onder par. Op de eerste negen holes leverde de Bleiswijker 2 slagen in, maar daar stonden drie birdies tegenover op de tweede negen holes.

De heeft nu nog twee rondes te gaan in de US Open, dat naast de PGA Open, de Masters en het Britse Open Championship een van de vier meest prestigieuze golftoernooien van de wereld is. Op zijn eigen website schrijft Luiten:

“Ik sta er nu halverwege het toernooi heel goed voor, maar ik reken me zelf absoluut niet rijk. Ik bekijk het van dag tot dag, er is nog heel veel golf te spelen.”

Luiten miste vorig jaar de ‘cut’ op de US Open, maar revancheert zich daarvoor tijdens zijn tweede optreden op de Amerikaanse major. De Zuid-Hollander heeft nu als eerste Nederlander ooit op alle vier majors een keer de het weekend gehaald. Begin dit jaar bleef hij onder de streep bij de Masters op Augusta, die werd gewonnen door Jordan Spieth. De Amerikaanse golfer doet op Chambers Bay opnieuw mee om de overwinning. Hij staat na twee dagen met 135 slagen net boven Luiten in het klassement.

Voor de voormalige nummer 1 Tiger Woods zit de US Open er al op. De drievoudig winnaar, die al jaren met blessureleed kampt, leverde een scorekaart in van +16 na twee dagen. Daarmee eindigde hij helemaal achteraan het speelveld. Het is pas de tweede keer dat Woods de cut mist op de US Open.

De Australische golfer Jason Day, die in 2011 en 2013 tweede werd op de US Open, zorgde even voor paniek door op zijn laatste hole in elkaar te zakken. Day, die naar eigen zeggen ineens duizelig werd, maakte zijn ronde wel af met een bogey en staat met 138 in de subtop. De aangeslagen Australiër werd met een golfkarretje naar het clubhuis gereden.

Bekijk de samenvatting van Sport 1.