‘Ik heb niemand gegijzeld’ - 7 quotes die het verhaal van deze week vertellen

Agenten stormen de NOS-studio in, waar Tarik Z. even eerder is binnengevallen. Deze week eiste het OM vier jaar cel tegen de 20-jarige jongen.
Agenten stormen de NOS-studio in, waar Tarik Z. even eerder is binnengevallen. Deze week eiste het OM vier jaar cel tegen de 20-jarige jongen. Foto ANP / Sander Koning

Terwijl in Luxemburg druk werd overlegd over een Griekse schuldendeal schoot in de Verenigde Staten een blanke man negen Afro-Amerikanen neer. Maar weet jij nog welke ondergenoemde sinds deze week “niet meer in beeld” is? Voor wie het nieuws nog eens rustig wil teruglezen: hier de week, samengevat in zeven quotes.

1. “Ik kan Engeland al zien.”

Na een reis van 142 dagen is de 22-jarige Mouaz Balkhi bijna op zijn bestemming, zo laat hij via tekstbericht aan zijn oom weten. Die raadt de jonge Syriër af om zwemmend Het Kanaal over te steken, bleek deze week uit een reconstructie van een Noorse journalist. Drie weken later spoelt het levenloze lichaam van Mouaz aan op het strand van Texel.

Foto ANP / Kippa

Foto ANP / Kippa

2. “Ondergenoemde is niet meer in beeld.”

Geheel in stijl neemt plezierdichter Drs P. dinsdag afscheid: met een zelfgeschreven ollekebolleke in zijn overlijdensadvertentie. De geboren Zwitser, die eigenlijk Heinz Hermann Polzer heette, was de pionier van de achtregelige vers, maar genoot ook bekendheid door liedjes zoals Dodenrit en Veerpont. Drs. P overleed zaterdag op 95-jarige leeftijd.

Foto AFP / Thierry Monasse

Foto AFP / Thierry Monasse

3. “We kunnen wel allerlei compromissen sluiten, maar als er dan over een maand weer een tekort is, dan zijn we niets opgeschoten.”

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) pleit voorafgaand aan het belangrijke overleg van donderdag dat een akkoord tussen Griekenland en zijn schuldeisers “krachtig” moet zijn. De vergadering van de eurogroep leverde echter niets op. Een speciaal ingelaste top van Europese regeringsleiders, aanstaande maandag, moet nu de uitkomst bieden en voorkomen dat Griekenland failliet gaat.

Foto EPA / Richard Ellis

Foto EPA / Richard Ellis

4. “Ik stond op het punt om het af te blazen omdat iedereen zo aardig was.”

Vlak voordat hij met zijn moordpartij in een Amerikaanse kerk begon, kende de 21-jarige Dylann Storm Roof nog een moment van twijfel. Dat heeft hij volgens bronnen van NBC News tenminste aan de politie laten weten. De blanke Roof schoot woensdagnacht negen Afro-Amerikaanse kerkgangers dood in het Amerikaanse Charleston.

Foto EPA / Vassil Donev

Foto EPA / Vassil Donev

5. “Je hebt eigenlijk geen idee hoeveel waarde je aan deze medaille kunt hechten, dat zal de toekomst uitwijzen.”

Wielrenster Ellen van Dijk twijfelt nog een beetje hoe groot haar overwinning op de Europese Spelen in Azerbajdzjan precies is. Het sporttoernooi wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd en spreekt daarom nog niet echt tot de verbeelding. Van Dijk was donderdag de eerste Nederlander die goud won op de Europese Spelen.

Foto: ANP / Lex van Lieshout

Foto: ANP / Lex van Lieshout

6. “Nederland gaat er straks verfomfaaider uitzien als die btw-verhoging doorgaat.”

Brancheorganisaties vinden de kabinetsplannen om de btw voor veel diensten en producten te verhogen naar 21 procent geen goed idee. Zo ook Willem Kruithof namens de kapperssectie van CNV Vakmensen, die vreest dat Nederlanders minder naar de kapper gaan als een knipbeurtje duurder wordt. Alleen voor “primaire levensmiddelen” blijft het lage tarief van 6 procent behouden.

Foto ANP / Aloys Oosterwijk

Foto ANP / Aloys Oosterwijk

7. “Ik heb ze niet fysiek gegijzeld, vind ik, dus ik zie het niet als een gijzeling.”

Hoewel hij met een alarmpistool zwaaide en zei dat zijn actie “zeker geen geintje” was, vindt Tarik Z. zijn inval in de studio van het NOS-journaal geen gijzeling. De medewerkers van de omroep hadden hun vrije wil nog en konden weglopen, aldus de 20-jarige Z. Het OM eiste vrijdag 4 jaar cel voor het binnendringen van de studio, in januari van dit jaar.