‘Ik heb heel veel katten voorbij zien komen’

NRC’s fotowedstrijd Nederland Fotografeert is alweer op de helft. Jurylid en voormalig ‘Fotograaf des Vaderlands’ Ilvy Njiokiktjien (1984) blikt terug op de inzendingen van de eerste zes maanden.

De winnende foto van de maand januari, thema De Mens.
De winnende foto van de maand januari, thema De Mens. Foto: Marijke Stroucken

NRC’s fotowedstrijd Nederland Fotografeert is alweer op de helft. Jurylid en voormalig ‘Fotograaf des Vaderlands’ Ilvy Njiokiktjien (1984) blikt terug op de inzendingen van de eerste zes maanden. De fotograaf won de National Geographic Fotoprijs (2008) en Zilveren Camera (2013).

“Heel veel katten heb ik voorbij zien komen, of het thema nu Liefde is of Thuis. Iedere maand zitten er wel honderd tussen. En heel veel zwartwit! Maar het meest opvallende is toch wel de kwaliteit. Het niveau is veel hoger dan verwacht. De winnaars die we op de achterpagina publiceren, doen niet onder aan de rest van de krant. En dat terwijl de wedstrijd voor iedereen open staat, zowel voor professionals als amateurs.”

“Ik geef veel lezingen op fotoclubs en heb ook daar gemerkt dat amateurfotografen vaak heel erg goed zijn. Ze durven te experimenteren. Zij hebben niet de druk van een opdrachtgever en kunnen daarom de tijd nemen om hun camera goed te leren kennen en dingen uit te proberen. Dat levert vaak mooie shots op.”

Ik hou van onverwachte en rare beelden

“Het thema Contrast sprong er tot nu voor mij het meest uit. Er kwamen heel uiteenlopende inzendingen binnen, die vaak ontzettend goed bedacht waren. Omdat het met de kwaliteit dus meestal wel goed zit, let ik vooral op originaliteit. Ik hou van onverwachte en rare beelden. De winnende foto van de vier deuren bijvoorbeeld vond ik zo waanzinnig goed gevonden. Bij het thema Beweging heb ik me tijdens het juryoverleg erg sterk gemaakt voor de foto van de hond die griezelig veel op een mens leek. Dat was ook zo’n verrassend beeld.”

“Daarnaast hou ik er erg van als mensen het dagelijks leven in beeld brengen. De file, die het allereerste thema won, vond ik heel mooi. Het lijkt zo’n simpele foto, maar er zitten veel gedachten achter. Op dagen dat ik niet werk, laat ik mijn camera meestal in mijn tas. Maar voor dit soort momenten, zou ik hem eigenlijk vaker bij me moeten dragen.”

Foto’s bekijken en zelf inzenden kan op foto.nrc.nl. Het thema van de maand juni is Natuur.