‘Ik ben een dag in de week bezig met de Kamer’

De Tweede Kamer wordt dagelijks overspoeld door zakenmensen. Wie zijn het en wat willen zij?

Wie Ron Nulkes

Is directeur NIDV (Nederlandse defensie-industrie)

Leeftijd 57

Wanneer Woensdag 17 juni

Foto Floren van Olden

Wat brengt u deze week in de Tweede Kamer?

„Mijn werk. Er was een algemeen overleg over het materieel van Defensie. De minister heeft een aantal belangrijke zaken aan de Kamer voorgelegd, zoals een visie op de onderzeedienst. Defensie heeft behoefte aan nieuwe onderzeeboten en met steun van de Kamer kan de minister opdracht geven om die te bouwen. Ik vertegenwoordig onder andere bedrijven die onderzeeërs maken of onderdelen leveren.”

En heeft u goede zaken gedaan?

„De minister beslist aan wie een opdracht gegund wordt, maar de Kamer stelt de begroting vast en mag wat van haar aankopen vinden. Nu lag bijvoorbeeld het Smartvest op tafel, een vest dat niet alleen kogelwerend is, maar ook een radio en andere verbindingen in zich heeft. Dat is gegund aan een combinatie van het Nederlandse Thales en Elbit, uit Israël. De Kamer had daar bezwaar tegen kunnen maken. Dat is niet gebeurd, dus nu kunnen we verder.”

Wel makkelijk, de senaat gaat niet over materieel, u hoeft voor een meerderheid maar twee Kamerleden te winnen.

„Zo werkt het niet. Wij willen, net als de minister, graag dat er een brede meerderheid is voor aanschaf van materieel. Ik heb veel te maken met de ministeries van Defensie, Economische Zaken en Veiligheid en Justitie. Maar ik ben ook een halve dag à een dag in de week bezig met de Kamer.”

Het belangrijkste daarbij is om Kamerleden te overtuigen dat ‘Hollandse waar’ het beste is?

„Zo simpel is het niet. Nederlandse bedrijven kunnen niet alles. Wij maken bijvoorbeeld geen jachtvliegtuigen. Maar toen de beslissing werd genomen om een nieuw vliegtuig aan te schaffen, zijn we gaan meedenken hoe er zoveel mogelijk Nederlandse toeleveranciers konden meedoen. Nu de Amerikaanse F-35 (JSF) wordt aangeschaft, zijn daar tachtig Nederlandse bedrijven bij betrokken.”

Waarom lobbyen wapenfabrikanten niet voor zichzelf, het zijn toch ook concurrenten?

„De industrie verdient geld met werken, daarom laten ze dit over aan belangenorganisaties. De bouw heeft ook een branchevereniging, waar alle concurrenten aan tafel zitten.”

Tot vorig jaar werkte u voor Defensie, in de aanschaf van precies deze spullen. Mag deze overstap wel?

„Ik heb veertig jaar bij Defensie gewerkt, op het laatst als inkoper. Defensie doet geen zaken met oud-personeel in de eerste twee jaar na hun vertrek. Maar ik leid een stichting en onderhandel niet. Ik heb ook keurig toestemming gekregen van het ministerie.”