Grieken beloven met meer hervormingen over de brug te komen

Op de achterkant van eurobiljetten staat altijd een brug.
Op de achterkant van eurobiljetten staat altijd een brug. Foto: ANP / BAS CZERWINSKI

De Grieken claimen niet met lege handen naar de eurotop te komen maandag. Volgens een naaste medewerker van Alexis Tsipras, staatsminister Alekos Flabouraris, komt de Griekse regering met extra voorstellen naar de ingelaste vergadering van de Europese regeringsleiders.

Flabouraris zei tegenover de Griekse zender Mega:

“We zullen ons voorstel uitbreiden zodat we dichter bij een oplossing komen. We komen niet met het oude voorstel. We kijken waar we kunnen samenkomen, zodat er een wederzijds voordelige oplossing kan komen”

Afgelopen donderdag slaagden de partijen er niet in om tot een compromis te komen. Omdat de tijd voor de Grieken tikt - eind deze maand moet er genoeg geld beschikbaar zijn om de rekeningen bij het IMF te betalen - werd daarom een extra eurotop ingelast. Men hoopt door de regeringsleiders bijeen te laten komen, in plaats van de minister van financiën in de eurogroep, sneller tot een afspraak te kunnen komen.

De top donderdag werd bijzonder snel afgebroken. Reden was dat de Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, geen nieuwe voorstellen bleek te hebben meegenomen naar Luxemburg. Hij kwam wel met plannen – onder meer voor een automatische rem op Griekse overheidsuitgaven en het verminderen van de staatsschuld – maar die gingen voorbij aan waarover de eurolanden willen praten: pensioenkortingen en verhoging van BTW-tarieven.

Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem zei na afloop dat het wachten is op “geloofwaardige voorstellen” en dat Griekenland “een paar dagen” heeft om erger te voorkomen. Volgens staatsminister Flabouraris, die verantwoordelijkheid is voor de “coördinatie van het regeringsbeleid” maar zelf geen ministerie heeft, belt Tsipras vandaag met de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker.

Lees ook: het verslag van onze correspondent Stéphane Alonso van de top donderdag: Harde sneren bij mislukte top en In 5 minuten bijgepraat: hoe loopt het vandaag af met Griekenland?