Economie

Grexitbingo, dino’s & Fifty Shades

Foto AP

Had je geen tijd al onze verhalen te lezen? Dit zijn de belangrijkste stukken van de week op een rij.

1. Al een gevulde Grexitbingokaart? Uur U, bankrun, Doomsday… Hoe hard je het wellicht ook probeerde, er viel deze week niet aan Griekenland te ontkomen. Komt er een oplossing? Geen oplossing? Gaat Griekenland failliet? En hoe erg is dat dan? To be continued, volgende week.

2. Amsterdamse grond is populair, en niet alleen onder huizenkopers. Na de Duitsers zien ook Aziatische investeerders mogelijkheden. Net als onze overheid, overigens. Neem Zuidasdok, het nieuwste megaproject (à 1,9 miljard euro). Al blijkt dat niet zonder risico’s te zijn.

3. Wie je in ieder geval niets over vastgoed hoeft te vertellen: mister Trumptower himself. Al ziet Donald Trump zichzelf nu liever als mister USA. Deze week kondigde hij (verrassing!) aan dat hij zich namens de Republikeinen kandidaat stelt voor het presidentschap. Bescheidenheid alom, natuurlijk.

4. Paniek bij kappers, musea en Jeroen van Koningsbrugge. Het kabinet wil de btw op bijna alles naar het hoge (lees: 21 procent) tarief brengen. Dat gaat banen kosten, waarschuwen brancheorganisaties. Terwijl de werkloosheid juist daalde. Quizvraag: waarvoor blijft het tarief van 6 procent wel gelden, leidingwater of zeewater?

5. Wat ook niet bevorderlijk is voor je baan: drugs gebruiken met collega’s buiten werktijd. Niet alles is privé.

6. Toegegeven, he-le-maal eerlijk is-ie nog steeds niet. Maar met de Fairphone 2 zijn de makers wel weer een stap dichterbij gekomen. Voor al die mobiele grootverbruikers die niet steeds weer van telefoon willen wisselen. Voor hen nog meer goed nieuws: al dat bellen is dus níet slecht voor je huid.

7. Wat pas zacht is voor je huid? Puppies. Wacht, nee: wc-papier. Dankzij een briljante marketingzet denken we bij Page al ruim dertig jaar aan schattige puppies in plaats van smerige wc’s. Ook een reclamestunt: zelf onderzoek doen naar je product. Hoge cijfers gegarandeerd.

8. De hele dag niet eten en drinken doet kassa’s rinkelen. Tenminste, daarop rekenen bedrijven als de Hema en Albert Heijn die vanwege de deze week begonnen ramadan met speciale ‘vastschappen’ zijn gekomen. Gevuld met vijgen, bulgur en halal snoepjes.

9. Grote kans dat je dit weekend met een bak popcorn op schoot naar de terugkeer van een klassieker zit te kijken. Jurassic World haalde alleen al in het eerste weekend een half miljard dollar op. Aan sequels valt sowieso goed te verdienen.

10. Vraag maar aan E.L. James. Na Fifty Shades deel 1, 2 en 3 is er nu deel 4: een hervertelling van deel 1. Dezelfde zweepjes en trillende lippen, maar nu vanuit zíjn perspectief. Verrassend? Neuh. Never change a winning formula, moet ze na die 125 miljoen verkochte exemplaren hebben gedacht.