De laatste kans voor Griekenland

Foto AFP

Er is weliswaar geen fysieke bankrun – geen rijen voor pinautomaten – maar in Griekenland wordt veel geld digitaal van rekeningen gehaald. Afgelopen week slonken de tegoeden van de banken met meer dan 4 miljard euro. Het tekent de oplopende nervositeit. Tijdens het mislukte overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden, afgelopen donderdag, zou ECB-directielid Bernard Coeuré hebben getwijfeld over de vraag of Griekse banken nog wel open kunnen blijven: „Morgen, ja, maar maandag, dat weet ik niet”. Om te voorkomen dat Griekse burgers maandag voor gesloten bankkantoren staan, heeft de Europese Centrale Bank gisteren de ongebruikelijke stap genomen om voor de tweede keer binnen een week extra noodsteun te verlenen aan de Griekse bankensector. Maandag is er een noodtop van EU-regeringsleiders over Griekenland.