Even bijkomen op het strand

Foto Lionel Cironneau/AP
Foto Lionel Cironneau/AP

Zeven kilometer vanaf de Frans-Italiaanse grens ligt Ventimiglia, een schilderachtig kustdorpje. Het is de plek waar toeristen een trein kunnen pakken naar Cinqueterre – een populaire wandelroute langs vijf dorpjes op de hoge Italiaanse rotskust. Maar Ventimiglia, aan de golf van Genua, is ook de plek waar migranten die de overtocht vanuit Afrika hebben gewaagd aanmeren, zoals de jongen op de foto. De Italiaanse oproerpolitie verjoeg deze week migranten die op het strand bivakkeerden.

De sfeer in Europa wordt steeds grimmiger. Schengenlanden proberen hun binnengrenzen te bewaken, nu maandag de Europese onderhandelingen over de verdeling van de migrantenopvang zijn mislukt. Het verzet onder de 28 ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken tegen de verplichte spreiding van 40.000 in Italië en Griekenland opgevangen bootvluchtelingen, was massief. Ruim de helft van de lidstaten was tegen, bleek maandag in Luxemburg. Oostenrijk, Frankrijk en Zwitserland hebben hun grenzen al dichtgegooid voor migranten en sturen iedereen terug die ze oppakken. In Ventimiglia leidde dat al tot stevige conflicten.