ETF’s beïnvloeden koers

Een index kan op een aantal manieren worden gevolgd. Bij de fysieke variant koopt de ‘trackerbouwer’ in de juiste verhouding van bijvoorbeeld de AEX-index de individuele aandelen van de AEX. Een andere manier van nabouwen is synthetisch. De uitgevende instelling van de ETF koopt dan achter de schermen niet de aandelen, maar laat met derivaten (swaps) de index nabootsen. Deze variant wordt onder andere gebruikt voor minder courante markten. Vooral fysieke ETF’s leiden dus tot vraag van de onderliggende aandelen en kunnen de koersvorming van een index mede bepalen. ETF’s zijn in de basis eenvoudige, transparante instrumenten die het mogelijke maken tegen lage kosten gespreid te beleggen. Vooral het kostenaspect zorgt voor een verschuiving van dure traditionele beleggingsfondsen naar ETF’s. Conclusie? Fysieke ETF’s zijn van invloed op de koersvorming, maar de kracht wordt gedempt door deze verschuiving.