En weer dreigt een Moszkowicz te sneuvelen

Voor het Hof van Discipline vocht David Moszkowicz gisteren voor zijn advocatenleven. Hij is mogelijk de derde broer die geschrapt wordt als raadsman.

Het was onmiskenbaar David Moszkowicz (65 jaar), de oudste van de vier advocatenbroers Moszkowicz, die gisteren bij het Hof van Discipline van de advocatuur in Den Bosch in de beklaagdenbank zat. Toch leek het tijdens de tuchtprocedure regelmatig alsof de benjamin van de familie – de in 2013 voor het leven geschrapte advocaat Bram Moszkowicz (54) – opnieuw terechtstond.

Door al het gedoe rond Bram is David naar eigen zeggen „in een draaimolen terecht gekomen”. Iedereen is op hem „gaan jagen” en nu is er een aanzienlijke kans dat ook strafadvocaat David zijn toga voorgoed moet opbergen wegens het stelselmatig overtreden van gedragsregels.

Drie tuchtzaken tegen hem behandelde het hof. Het ging om klachten die de raad van discipline eerder dit jaar deden besluiten hem te schrappen. In hoger beroep vecht Moszkowicz nu, bijgestaan door advocaat Cees Korvinus, voor zijn advocatenleven.

De eerste klacht was van Yilmaz. Hij had Moszkowicz voor het behandelen van zijn strafzaak vooraf 12.000 euro contant moeten betalen. Hij kreeg geen kwitantie en Moszkowicz zou hem ook niet hebben verteld dat hij als verdachte in aanmerking kwam voor gratis rechtsbijstand.

Ondanks de forse aanbetaling slaagde Yilmaz er nooit in Moszkowicz aan de telefoon te krijgen voor overleg. Yilmaz noemde dit „een familietrekje”. Moszkowicz wist naar eigen zeggen op een gegeven moment nog extra geld los te peuteren bij de raad voor de rechtsbijstand omdat het voorschot zou zijn „opgesoupeerd”. De verdachte werd trouwens veroordeeld. „Hij klaagt omdat hij rekende op vrijspraak”, zei Korvinus.

Daarna betrad een zeven leden tellende Somalische familie de rechtszaal. Zij hadden Moszkowicz gevraagd hun belangen te verdedigen als nabestaanden: hun broer was in Zwolle vermoord. Voor 1.700 euro was Moszkowicz bereid dit te doen. Maar hij deed vervolgens niets en vertelde de Somaliërs niet dat hij de moordverdachte in deze zaak ook al bijstond. Dat er sprake was van tegenstrijdige belangen ontdekte de advocaat naar eigen zeggen pas na vijf maanden. Dit tot grote woede van de Somaliërs.

„Moszkowicz gebruikte de informatie van ons als slachtoffers om de moordenaar te verdedigen. Dit gebeurt zelfs niet in de jungle. We hebben ons vertrouwen in de rechtsstaat verloren”, zei een vanuit de VS overgevlogen geëmotioneerde zus van het slachtoffer. Korvinus noemde de eerder opgelegde straf van schrapping in deze zaak disproportioneel.

Dat was weer tegen het zere been van de derde klager. Hij werd vorig jaar na een verkeerscontrole ingesloten omdat hij „nog 240 dagen staatsvakantie” tegoed had. De klager was eerder veroordeeld tot acht maanden cel wegens witwassen maar dacht dat de straf was opgeschort omdat hij David Moszkowicz had gevraagd hoger beroep in te stellen. Dat had David – die de zaak van Bram had moeten overnemen – vergeten omdat hij na het schrappen van Bram „dag en nacht in de weer was”, aldus David.

De derde klager vroeg het hof expliciet David voor het leven te schrappen. De advocaat is volgens hem ver over de houdbaarheidsdatum heen. „Het is net als met Johan Cruijff: die stel je ook niet meer op in Ajax 1”.

Alle klagers vonden het eigenaardig dat Moszkowicz zegt zijn fouten te betreuren, maar dat ze nooit een excuusbriefje ontvingen.

De voorzitter van het Hof, Tjeerd Zuidema, nam gisteren „het tuchtrechtelijk verleden” van Moszkowicz (35 jaar advocaat) door. Hij bleek een hardnekkige recidivist. Alleen al sinds 2008 is hij zeven keer voorwaardelijk en soms onvoorwaardelijk geschorst wegens het knoeien met de gedragsregels. „Hoe moeten we in dit licht uw beloftes van beterschap zien”, vroeg de rechter.

„Ik heb het nooit zo gewild”, zei Moszkowicz. Hij beloofde „in de toekomst nog meer te zullen opletten”.

Uitspraak: op 21 augustus.