Eclatant succes tafeltennis Nederland: goud en zilver

Li Jiao wint in Bakoe Nederlandse finale van Li Jie.

Li Jiao (links) valt Li Jie in de armen na het winnende punt.
Li Jiao (links) valt Li Jie in de armen na het winnende punt. Foto Henk Jan Dijks/ ANP

De Nederlandse tafeltennisster Li Jiao heeft goud gewonnen op de Europese Spelen. Ze versloeg haar landgenote Li Jie in vier games: 4-0 (13-11 11-5 12-10 11-5). Dankzij haar zege is Jiao bovendien direct geplaatst voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016.

Dat Nederland goud en zilver zou pakken was vrijdagochtend al duidelijk. De Nederlandse vrouwen moesten alleen nog uitmaken wie welke podiumplaats zou bestijgen. De 42-jarige Li Jiao bleek veel sterker dan haar 31-jarige tegenstandster. Het is de tweede gouden medaillie voor Nederland, nadat wielrenster Ellen van Dijk de snelste was op de individuele tijdrit.

In de eerste game gingen de Nederlandse troeven nog gelijk op in vaak lange en spannende rally’s. Op een 11-11-stand sloeg Jiao voor het eerst toe. In de tweede game liep ze direct uit naar een 8-1-voorsprong, waarna Jie weer iets terugkwam.

De jongere van de twee leek in de derde game zelfs de wedstrijd te kunnen kantelen, maar een 6-3 voorsprong was het maximaal haalbare. Gefrustreerd zag Li Jie hoe Li Jiao opnieuw langszij kwam en in de vierde game zich superieur toonde.

Jiao vierde de triomf ingetogen, na een omhelzing met de verliezend finalist. Bondscoach Elena Timina was tot tranen geroerd. De twee finalisten pakten eerder deze week al zilver in de landenwedstrijd. Ze verloren, samen met Britt Eerland, van de Duitsers.

Nederland won tot dit weekend tien medailles in vijf sporten: boogschieten (brons), wielrennen (goud, zilver en brons), turnen (twee keer brons), triatlon (zilver) en dus het tafeltennis. Daarmee is het doel van NOC*NSF al bereikt: acht medailles in vijf sporten.

Volleybal

Dankzij een knappe comeback hebben de Nederlandse volleybalvrouwen vrijdag op de Europese Spelen hun vierde poulewedstrijd met 3-2 gewonnen van Servië. Daarmee zijn ze geplaatst voor de kwartfinales.

De ploeg van coach Giovanni Guidetti kwam 2-1 achter, maar won de laatste twee sets overtuigend. Het werd 20-25 25-22 26-28 25-16 15-9 tegen de koploper in poule B. De Nederlandse vrouwen verspilden in de derde set drie setpoints, waarna Servië wel toesloeg. Oranje kwam die domper snel te boven.

In een zware poule van zes heeft de ploeg nu drie grote lastige opponenten verslagen: eerder al Italië en Rusland. Alleen Duitsland was tot nu toe in Azerbeidzjan met 3-0 te sterk. Om door te gaan naar de kwartfinales moesten de volleybalsters bij de eerste vier eindigen in de poule van zes. Nederland staat tweede op twee punten van Servië. (ANP, NRC)