Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Vluchtelingen

Dobbernegers

Youp

‘Het ergste waren de ouders die de avondvierdaagse meeliepen”, spuwt een Nederlandse jongen zijn gal op een mooi Corsicaans achterafstrandje. Hij zit er met een stuk of tien vrienden. Ze zijn geslaagd en drinken bier. Ik zit al een tijdje geamuseerd te luisteren. Ze hebben het over hun lagereschooltijd en zijn het erover eens dat vaders, die zich vrijwillig met de sportdag bemoeiden, nog veel en veel erger waren. Een vrolijk joch bekent dat hij zo’n zeikvader heeft en dat hij zich daar altijd verschrikkelijk voor schaamde. Op de middelbare school had zijn vader zich gelukkig niet meer laten zien.

„En voor de universiteit heeft-ie geen diploma”, lacht de stilste van het stel. Ik merk dat voor al deze jongens de universiteit voorlopig geen optie is. Het onvermijdelijke begrip tussenjaartje valt veelvuldig. Australië, Nieuw-Zeeland, Thailand. Backpacken dus.

„Wedden dat ze niet weten waar Nunspeet ligt?”, lach ik zacht tegen mijn vrouw.

Syrië, Irak en Jemen worden niet genoemd. Ik staar ondertussen naar de zee en hoop op een wrak bootje met vluchtelingen. Zou gezellig zijn als dat aanspoelde. Gebeurt er tenminste wat. Ook goed voor die jongens, die zich waarschijnlijk af zullen vragen of die dobbernegers ook net geslaagd zijn en een tussenjaartje hebben. En of hun bakfietsouders ook bemoeizuchtig mee hobbelden bij hun avondvierdaagse. Misschien zijn ze daarom wel gevlucht.

Het woord dobbernegers gebruik ik expres omdat het zo’n lekker opluchtend straatwoord is. En omdat ik zag dat allerhande politiek correcte twittertrutten zich een paar weken geleden oneindig boos maakten over deze term. Mocht niet. Was zielig. Niet respectvol!

Daar met alle bejaarden verongelijkt en uiterst principieel over twitteren en ondertussen geen enkele poging ondernemen om de arme sloebers op te vangen. Halbe Zijlstra wil ze bij wijze van verkiezingsstunt persoonlijk terugroeien. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog werden bij Zevenaar de Joodse vluchtelingen door overijverige politiemannen massaal teruggestuurd. Die Joden hadden namelijk niks te vrezen.

„Hier komen ze niet”, zei de pinnige receptioniste van mijn Corsicaanse hotel een dag eerder. Volgens haar gaan de vluchtelingen vooral naar Lampedusa en Sicilië. En Griekenland is volgens haar erg populair.

Die kust is toegankelijker, denk ik en glimlach om de door onze regering aangelegde aanlegsteiger van een miljoen euro voor de speedboot van Lex & Max. Daar aanmeren en tegen Max over een microkredietje beginnen. En je bootje, gezien ons koloniaal verleden, De Groene Wraak noemen.

Nee, dobbernegers vindt men een heel kwetsend woord. Ik denk aan mijn oude collega Gerard Cox, die volgens mij tien jaar ouder is dan Drs. P, en die zich deze week in de Volkskrant moest verdedigen tegen zure ingezonden brievenschrijvers omdat hij een of ander kwetsend allochtonengebbetje had gemaakt. Je moet, zeker in mijn vak, enorm op je woorden letten. En niet alleen in mijn vak. Een briljante Britse biochemicus is onlangs de universiteit uitgetrapt omdat hij tijdens een slaapverwekkende lezing in Zuid-Korea zich een oubollig grapje over vrouwelijke laboratoriummedewerkers permitteerde. Er stak een twitterstorm op en de man werd de paria van de academische wereld.

Of je moet juist niet op je woorden letten en de gereformeerde gluiperd Bertje van Leeuwen, de EO-meneer die een dame in het door hem gemaakte programma Hufterproef een racistische uitspraak in haar mond monteerde, gewoon een gereformeerde gluiperd noemen omdat het een gereformeerde gluiperd is. Bertje kwam eerst nog met een doofpot aanzetten, maar heeft uiteindelijk bibberend zijn excuus aangeboden. Net als de EO zelf. Volgens mij moet die club toch weer eens ouderwets met God in debat over wat wel en niet op tv kan. Heb nu echt de indruk dat Jansen Steur voorzitter van die omroep is. Of die bejaarde afperser van John & Linda. Waarom is die eigenlijk officieel dement en Tarik Z. niet? Vrees trouwens dat die Bertje van Leeuwen regelmatig met zijn kinderen de vierdaagse heeft gelopen.

Ik raak in gesprek met de geslaagde scholieren. We krijgen het over dobbernegerbootjes en of we verplicht zijn die mensen te helpen. Zij vinden van wel. Een jongen stelt voor dat we de lege bootjes vol terugsturen. Hij noemt namen van mensen die mee moeten: Bram Moszkowicz, Geert Wilders, Henk Krol, Rutger en die glibberige Weesie van PowNews. Verder corrupte accountants, hooligans, frauduleuze spoorwegtypes en ander gespuis. En Bertje van Leeuwen uiteraard. Zeggen we gewoon dat hij het stiekem mag filmen.