‘Dader Charleston sprak eerder over aanval op campus’

Roof verscheen gisteren met behulp van een videoverbinding voor het eerst voor de rechter.
Roof verscheen gisteren met behulp van een videoverbinding voor het eerst voor de rechter. Foto AP

Dylann Storm Roof, de dader van de schietpartij in een kerk in Charleston waarbij woensdag negen mensen omkwamen, sprak eerder over een plan om een campus van een universiteit aan te vallen. Dat hebben vrienden en bekenden van Roof gezegd tegen Amerikaanse media.

Christon Scriven, een buurman van Roof, zegt tegen persbureau AP dat Roof een week voor de schietpartij van woensdag tegen hem in de kroeg zei dat hij het vuur wilde openen op het College of Charleston. “Hij zei dat hij een hoop mensen pijn ging doen”, aldus Scriven. Roof zou ook hebben gezegd dat hij de aanval binnen een week ging uitvoeren. Scriven hechtte weinig waarde aan de woorden van Roof omdat hij dronken zou zijn geweest.

Roof zou uiteindelijk niet het College of Charleston, maar de Emanuel African Methodist Episcopal (AME) Church als doelwit kiezen. Hij ging de kerk woensdagavond binnen en zat ongeveer een uur bij de bijbelstudie toen hij het vuur opende en negen kerkgangers doodschoot. Roof is aangeklaagd voor moord en wordt mogelijk ook vervolgd voor terrorisme. Zijn motief is vermoedelijk racistisch. Bekenden van Roof bevestigen tegenover AP dat hij zich tegenover zijn blanke vrienden vaak negatief uitliet over Afro-Amerikanen.

Obama: racisme blijft ‘ziekte’ Amerikaanse samenleving

De schietpartij in Charleston heeft het debat over racisme in de VS weer doen oplaaien. President Obama zei gisteravond in San Francisco dat racisme “een ziekte” blijft in de Amerikaanse samenleving:

“We hebben grote vooruitgang geboekt, maar we moeten waakzaam blijven omdat het (racisme - red.) er nog steeds is. En wanneer het de geest van onze jongeren vergiftigt, verraadt dat onze idealen en maakt het onze democratie kapot.”

Lees ook: de reportage ‘Angst voor oude tijden van hate crimes herleeft’ van onze correspondent Guus Valk.