Blijven oefenen

Oude mannen kunnen prima proeven, constateert Harold Hamersma (58) opgelucht bij een glas Sylvaner.

Het lijkt onvermijdelijkdat ik mij zorgen moet gaan maken over mijn oude dag. Onlangs las ik, als 58-jarige, in het Engelse Decanter, dat ouderdom met gebreken komt. Omdat het een wijnblad betreft ging het hier niet om grijs worden, het krijgen van rimpels, het verminderen van mijn zicht of mijn gehoor. Decanter wijdde vier pagina’s aan de mogelijke afname van het geur- en smaakvermogen naarmate de leeftijd vordert. Nu heb ik al eens eerder zo’n schrikmoment gehad. Nadat een kno-arts had gediagnosticeerd dat ik een ontstoken amandel had, luidde zijn advies om deze te laten verwijderen bij aanhoudende klachten. Als mondige patiënt informeerde ik naar de risico’s van een dergelijke ingreep. Behalve dood achterblijven op de operatietafel – „dat kan bij iedere ingreep” – schetste hij mij een ogenschijnlijk luchtig scenario. „Amandelen knippen op latere leeftijd is pijnlijk. Erna veel waterijsjes eten. Echt het ergste dat kan gebeuren is dat u uw smaakvermogen tijdelijk kwijtraakt. Of permanent.”

U begrijpt, met name dat laatste greep mij naar de keel. Nog afgezien van het feit dat ik geen plezier meer zou beleven aan mijn favoriete drank, zou ik ook mijn beroep niet meer kunnen uitoefenen. Het amandelprobleem loste zichzelf echter op: veel spoelen met rood, wit en rosé bleek de juiste remedie.

Ook volgens Decanter zal het uiteindelijk niet zo’n vaart lopen. Weliswaar vermindert op oudere leeftijd het aantal smaakpapillen enigszins, maar dit is nauwelijks van invloed op wat we proeven. En ook qua ruiken hoef ik mij geen zorgen te maken. Nog niet in ieder geval: in een onderzochte groep van zeventig- en tachtigjarigen werd bij 30 procent ‘enige’ vermindering van het geurvermogen geconstateerd. Pas vanaf tachtig jaar verdubbelde dat percentage. Er volgden ook tips om op latere leeftijd optimaal van wijn te kunnen blijven genieten. Niet roken. Regelmatig de tandarts bezoeken. En „veel oefenen”. Het stond er echt. Met name „om het smaakgeheugen te blijven stimuleren”. Met volle overgave stort ik mij op de Pachhof Sylvaner 2013 uit Alto Adige-Südtirol. Ik ruik en proef witte bloesem, een zweempje stro, dikke peer, appel, meloen, citrus en, talmend op de afdronk…, dat lijken nota bene wel amandelen.