Ondergrens toptarief 8.000 euro hoger

De ondergrens voor het toptarief van de inkomstenbelasting (52 procent) gaat met 8.000 euro omhoog. Dat is het voornemen van het kabinet in het nieuwe belastingstelsel en is een van de maatregelen die komend jaar al tot de algehele lastenverlichting van 5 miljard euro moeten leiden. Dat blijkt uit de brief die staatssecretaris Eric Wiebes (VVD; Financiën) gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De ondergrens voor deze vierde schijf verschuift van de huidige 57.585 euro naar 65.585 euro, ongeveer het niveau van tweemaal modaal. Gecombineerd met de aangekondigde maatregel dat het tarief in de tweede en derde schijf omlaag gaat van 42 procent naar 40 procent, betekent dit een aanzienlijke lastenverlichting voor de middeninkomens, omdat aanzienlijk meer mensen in het lagere tarief zullen vallen.