Kankeronderzoek is stilgelegd

Een groot wetenschappelijk onderzoek onder 30.000 vrouwen in de aanloop naar het nieuwe bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker, is gisteren per direct stilgelegd. Dat bevestigen de onderzoekers en minister Schippers van Volksgezondheid (VVD).

Aanleiding zijn verzwegen zakelijke belangen van emeritus hoogleraar pathologie Chris Meijer van het VUmc bij dat bevolkingsonderzoek, dat deze krant vorige week onthulde. Het onderzoek dat nu voor onbepaalde tijd is gestopt, staat mede onder zijn leiding. In een verklaring stellen de wetenschappers „de ontstane commotie” over hun onderzoek „te betreuren”.

Vrouwen die dezer dagen een oproep krijgen voor het huidige bevolkingsonderzoek, hebben de keuze of ze voor een uitstrijkje naar de huisarts willen, of dat ze thuis zelf vaginaal materiaal willen afnemen en opsturen. Doel van deze Improve-studie is zien of het uitstrijkje in het nieuwe bevolkingsonderzoek zou kunnen worden vervangen.

De studie vloeide voort uit een advies van de Gezondheidsraad in 2011 dat de minister een nieuw bevolkingsonderzoek aanraadde, met een grote rol voor zelfafname. Meijer had aandelen in een bedrijf dat er een product voor maakte, Delphi Bioscience. Een ander bedrijf van hem, Diassay, levert de virustests voor de nu stilgelegde studie. Zijn belangen in beide bedrijven verzweeg hij voor de raad, waar hij adviseur en lid van was. Eerder legde minister Schippers al een aanbesteding voor het nieuwe bevolkingsonderzoek stil.