Aluminium racetandem

Echt samen fietsen doe je op een tandem. De traditionele tandem, populair onder toeristen en dagjesmensen, wordt vooral gebruikt voor een gezellig tochtje door stad of natuur. Er zijn tegenwoordig echter ook meer geavanceerde, sportieve modellen om serieus mee te toeren. Het grote voordeel van een tandem is dat je daadwerkelijk samen rijdt; je hoeft nooit in te houden of op elkaar te wachten, zelfs als het onderlinge krachtsverschil aanzienlijk is. Op een tandem heb je bovendien dubbel vermogen, maar min of meer de rol- en luchtweerstand van een enkele fietser, ideaal dus voor hoge snelheden of lange afstanden. Voorop zit de ‘captain’ die stuurt, remt en de versnellingen bedient, daarachter zorgt de ‘stoker’ voor extra vermogen. De Road Tandem 2 van het Amerikaanse Cannondale is een stijf en lichtgewicht racemodel vervaardigd uit aluminium. Met dertig versnellingen is geen berg te hoog of te steil, en met de krachtige schijfremmen komen jullie ook weer veilig beneden.

Martijn Boot