Aan IS gelieerde groep eist opnieuw dodelijke aanslag in Sana’a op

Een bomaanslag bij een shi’itische moskee in de Jemenitische hoofdstad Sana’a heeft het leven gekost aan ten minste twee mensen. De aanslag is opgeëist door sympathisanten van terreurbeweging Islamitische Staat, meldt persbureau AP op gezag van bronnen bij de veiligheidsdiensten. Het is de tweede keer deze week dat dit gebeurt.

Mensen lopen af op de plek waar een explosie te horen was bij de oude stad van Sana'a
Mensen lopen af op de plek waar een explosie te horen was bij de oude stad van Sana'a Foto AP / Hani Mohammed

Een bomaanslag bij een shi’itische moskee in de Jemenitische hoofdstad Sana’a heeft het leven gekost aan ten minste twee mensen. De aanslag is opgeëist door sympathisanten van terreurbeweging Islamitische Staat, meldt persbureau AP op gezag van bronnen bij de veiligheidsdiensten. Het is de tweede keer deze week dat dit gebeurt.

De bom ging af bij de Qabat al-Mahdi-moskee in de oude stad van Sana’a. Shi’ieten, onder wie ook Houthi-rebellen, komen er om te bidden. De Houthi’s, die Sana’a en andere delen van Jemen in handen hebben, waren het doelwit van de autobomaanslag, lieten de aan IS gelieerde sunnitische extremisten via sociale media weten.

Topje van de ijsberg

Afgelopen woensdag explodeerden in de Jemenitische hoofdstad Sana’a vier autobommen in de buurt van drie moskeeën en bij het hoofdkwartier van de Houthi’s. Tientallen mensen kwamen om het leven en nog eens tientallen anderen gewond. Die aanslagen werden ook opgeëist door sympathisanten van IS. In maart kwamen ten minste 137 mensen om door vier zelfmoordaanslagen op moskeeën.

De aanslagen worden opgeëist op sites en via profielen op Twitter waar eerder boodschappen van de terreurbeweging werden gepost. De aanslag in maart werd toen ‘het topje van de ijsberg’ genoemd. Of IS daadwerkelijk verantwoordelijk is voor de bloedige terreurdaden is moeilijk vast te stellen.

De extremistische organisatie had voor die tijd niet eerder grootschalige aanslagen gepleegd in Jemen. Amerikaanse experts waren dan ook sceptisch over het bestaan van de sympathisantengroep, vooral omdat in Jemen Al-Qaeda-op-het-Arabisch-Schiereiland (AQAP) actief is. Deze tak van het salafistische (en dus sunnitische) Al-Qaeda geldt als een van de gevaarlijkste filialen. De groep heeft in Jemen een vrijhaven gevonden, waar het redelijk ongestoord internationale terreurplannen kan smeden – al mislukten die meestal.