opnieuw

Fotograaf Ad Nuis en auteur Arthur van den Boogaard maken eens in de twee weken een foto ‘opnieuw’ en belichten de tijd ertussen.

Cesaroefentherapeute Agniese Leeuwenburg (52, rechts) werd voorjaar 1985 samen met collega Marijke Verboom (54) gefotografeerd in hun eerste praktijkruimte op de Emmalaan 43 in Alphen aan de Rijn.

„We kenden elkaar van de opleiding. Marijke was al een jaar klaar toen ze mij zag fietsen op de Emmalaan. Ze draaide het raampje van haar Fiat Panda open en vroeg of ik was afgestudeerd. Bijna, zei ik. ‘Zullen we dan samen een praktijk in Alphen starten?’ Dat was mei 1984, in november hadden we een ruimte: twee behandelkamers, twee spiegels, één antwoordapparaat en een startkapitaal van vijftienhonderd gulden. Vooraf gingen we langs huisartsen om te vertellen dat we een praktijk begonnen. Op maandag 4 november zaten we ’s ochtends te wachten naast de telefoon, die ineens ook rinkelde: onze eerste klant! Omdat ik opnam, deed ik de behandeling. De volgende was voor Marijke. Deze verdeling was vanzelfsprekend, zoals dat al snel voor veel taken gold. We waren collega’s, geen vriendinnen: gingen niet naar elkaars verjaardagen. Toch kenden we elkaars kwaliteiten. Marijke was initiatiefrijk, brak het ijs. Ik was serieuzer, hield de rode draad van onze maatschap meer in de gaten. Dat verschil tekent de foto die destijds werd gemaakt voor een artikel in de plaatselijke krant. Ik zie mezelf als een meisje dat erg haar best deed zelfverzekerd te zijn, maar dat zeker niet was. Marijke was dat meer. Ik had vertrouwen in haar. Ook omdat ze al wist dat we een goed duo waren. Met de jaren bleek dat. Het vak veranderde: minder behandeltijd, meer psychosomatische klachten, en waar je vroeger optrad als juf, luister je nu meer naar de patiënt. Andere therapeuten kwamen en gingen, maar wij bleven. En nog steeds loopt de onderlinge taakverdeling als vanzelfsprekend. Inmiddels komen we ook op elkaars verjaardagen.”