Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beeldende kunst

Anton Corbijn, Blade Runner en Dag van de Architectuur

Rutger Hauer in Blade Runner (1982, Ridley Scott) als Roy Batty, één van de ontsnapte androïden.
Rutger Hauer in Blade Runner (1982, Ridley Scott) als Roy Batty, één van de ontsnapte androïden. Screenshot YouTube.com

Het weekend staat voor de deur, en de mogelijkheden zijn weer eindeloos. Weet je niet waar je moet zoeken of wat je moet kiezen? Geen nood. Elke week gidst nrc.nl je door het culturele aanbod met vijf tips.

1. KIJKEN // Blade Runner

in diverse bioscopen (o.a. Filmhuis Den Haag, Eye Amsterdam)

In het verleden heeft regisseur Ridley Scott al meerdere malen ‘definitieve versies’ uitgebracht, maar als we het nu moeten geloven is er eindelijk een écht definitieve versie van zijn sciencefictionklassieker Blade Runner uit 1982. Die stamt overigens alweer uit 2007, maar is nog niet eerder in de bioscoop vertoond. Het verhaal, dat gebaseerd is op Philip K. Dicks roman Do Androids Dream of Electric Sheep? (1968), gaat over zes ‘replicants’ (androïden) die in de post-apocalyptische nabije toekomst zijn ontsnapt en terug naar de aarde gaan, op zoek naar hun maker. NRC-filmrecensent Coen van Zwol schreef (€) deze week over de film, die flopte en pas later een cultklassieker werd:

In Blade Runner krijgt de dronken, misogyne agent Deckard (Harrison Ford) opdracht ontsnapte replicanten onder leiding van de filosofische Roy Batty (Rutger Hauer) te ‘pensioneren’, ofwel executeren. Zij willen langer leven dan de vier jaar die hun maker, captain of industry Eldon Tyrell, ze gunt zodat ze geen eigen wil ontwikkelen. Regisseur Scott wekt op allerlei manieren de indruk dat antiheld Deckard zelf ook een (onbewuste) replicant is met een korte levensduur. Maar omdat het Amerikaanse testpubliek in Denver en Dallas dat te deprimerend vond, voegde hij een lusteloze voice-over en een ongerijmd happy end toe. Die zijn film niet redde en weer uit latere versies werd geknipt.

Bekijk de trailer:

Bekijk alle bioscopen waar de film te zien is:

Twitter avatar WarnerBrosNL Warner Bros NL Vanaf donderdag is #BladeRunner: The Final Cut te zien op groot scherm in deze theaters! Ga jij? http://t.co/0EBWP4em2x

2. GAAN // Dag van de Architectuur

zaterdag 20 en zondag 21 juni, diverse locaties door heel Nederland

Dit weekend vindt weer de Dag van de Architectuur plaats, maar dan wel verspreid over een paar dagen. Het thema dit jaar is ‘Nieuw Nederland‘: Wie gaat Nederland de komende jaren vormgeven? 2015 is daarnaast om diverse redenen een belangrijk jaar: het is ten eerste het Jaar van de Ruimte, waarin wordt teruggeblikt op twintig jaar ruimtelijk beleid en vormgeving. Ten tweede is 2015 het opleverjaar voor de VINEX-wijken, die nu grotendeels af zijn. Diverse steden hebben voor dit weekend elk hun eigen speciale programma, hieronder een aantal uitgelicht:

3. LAATSTE KANS // Anton Corbijn

t/m 21 juni, Gemeentemuseum & Fotomuseum, Den Haag

Als je nog niet naar ‘Hollands Deep‘ en ‘1-2-3-4‘ van Anton Corbijn (Strijen, 1955) in Den Haag geweest bent: grijp je kans, want je hebt nog maar drie dagen om naar de overzichtstentoonstellingen ter gelegenheid van Corbijns 60e verjaardag te gaan. Hij selecteerde foto’s die soms nog niet eerder zijn geëxposeerd. In de retrospectieven ligt de nadruk op zowel zijn link met popmuziek als zijn algehele foto-oeuvre. Ter gelegenheid van de opening trad de Australische singer-songwriter Nick Cave op, die Corbijn al meerdere malen fotografeerde en ook een eigen wand in de tentoonstelling kreeg.

Lees in NRC Handelsblad: De 5 talenten van Anton Corbijn

4. TENTOONSTELLING // Nijntje 60 jaar

vanaf zaterdag 20 juni t/m 20 september, Centraal Museum, Utrecht

Er is er één jarig, hoera, hoera! Je gelooft het misschien niet, maar Nijntje wordt deze zaterdag alweer zestig. Het witte konijntje van Dick Bruna krijgt daarom in het Centraal Museum een overzichtstentoonstelling, met als thema natuurlijk ‘verjaardag’. Zo kun je verjaardagsliedjes zingen, Nijntjes feestjurk versieren, of in een reusachtige taart kruipen. Op zondag is Nijntje er zelf ook om haar verjaardagsfeest te vieren tussen 12-17u. Je kunt op de foto met Nijntje, er zijn voorleesverhaaltjes in de aula, ballonnen en koekjes natuurlijk, en het carillon van de Nicolaïkerk speelt Nijntje-liedjes.

5. GAAN // Open Tuinen Dagen

vrijdag 19 t/m zondag 21 juni, 10-17u, diverse locaties in Amsterdam, tickets €18 (in voorverkoop €16, te koop bij de startadressen, reservering niet nodig)

Deze tip valt geheel in de categorie ‘natuur’, maar ook ‘bij de rijken kijken’, want hoe vaak krijg je de kans in de tuinen van statige Amsterdamse grachtenpanden te kijken? En wist je überhaupt dat die tuinen hébben? Dit weekend is een mooi moment om daar achter te komen, want het derde weekend van juni betekent: Open Tuinen Dagen. Ruim 25 grachtentuinen zetten hun tuinhekken open voor publiek. Museum van Loon organiseert de tuindagen, het thema is dit jaar ‘Kunst in de Grachtentuin’.

En als je dan toch in tuinen gluurt, laat die van het Rijksmuseum dan niet onberoerd want daar is een tentoonstelling van de Spaanse kunstenaar Joan Miró te zien. 21 sculpturen zijn voor het eerst in één tentoonstelling te zien in Nederland. Tot en met 11 oktober kun je elke dag tussen 9-18u de beelden gratis bekijken.

Bekijk een korte documentaire over Joan Miró van de Amerikaanse The National Gallery of Art in Washington: