Economie

Wat is voor jou beter: blijven huren, of toch kopen?

Huren is weggegooid geld, zeggen pleitbezorgers van kopen. En: als je wilt kopen, doe het dan nú, want vanaf 1 juli worden de hypotheekregels strenger. Maar hoe weet je of voor jou kopen voordeliger is dan blijven huren?

Vijf dingen dingen waar je op moet letten:

1. Hoeveel je huur stijgt

Tweeënhalf jaar en drie huurverhogingen verder is je goedkope huurhuis soms zo voordelig niet meer, merkt Judith Breemer (27), die met vriend Just een driekamerwoning in Amsterdam Oud-West bewoont. In 2012 betaalden ze 900 euro huur per maand voor 65 vierkante meter. Vanaf volgende maand is dat 1.150 euro. Breemer:

“Elke keer dat de huisbaas de jaarlijkse huurverhoging aankondigt, is dat het moment dat we ons afvragen of het niet slimmer en goedkoper zou zijn om een huis te kopen.”

2. Wat er met je maandlasten gebeurt

Reken voor de maandlasten ook eens een aantal jaren vooruit: als je huur elk jaar vijf procent stijgt, is kopen over vier jaar misschien voordeliger dan huren, ook al is dat nu nog andersom.

Onderstaande tool is van de Hypotheekshop, ook andere hypotheekverstrekkers zoals De Hypotheker en banken als Rabobank bieden zulke tools aan

De netto maandlasten zijn voor kopers steeds belangrijker in hun afweging, zegt Hans André de la Porte van belangenorganisatie Vereniging Eigen Huis (VEH): “Zij vragen aan banken en hypotheekadviseurs: ‘Ik wil maximaal dit bedrag per maand aan wonen uitgeven, wat kan ik dan kopen?’”

3. Hoe lang je er wil wonen

Een verstandige vraag om te stellen vóór je koopt, is hoe lang je in een huis wil blijven wonen, vindt financieel planner Gaston Hendriks. Als de verwachte woonduur korter dan vijf jaar is, adviseert hij huren:

“Omdat de investering dan vaak nog niet opweegt tegen het risico van verkoop met verlies. Pas als je ergens zeven of acht jaar blijft zitten, zou ik kopen overwegen.”

Dus stel, je bent gecharmeerd van een koopappartement op driehoog zonder lift, maar je wilt ook binnen afzienbare tijd kinderen. Dan is huren misschien slimmer, als je straks niet steeds een zware kinderwagen omhoog en omlaag wilt sjouwen.

4. Locatie, locatie

Wat ook kan, maar niet zonder risico is, is kopen als investering zien. Besef wel dat de waardeontwikkeling van een huis onvoorspelbaar blijft. Al zijn er aanwijzingen: grote steden worden groter, het platteland blijft krimpen. Dat beïnvloedt de verkoopprijzen (stedelijke prijzen stijgen, platteland niet). De Nederlandsche Bank verwacht dat de prijsstijging vanaf 2017 gemiddeld 4 procent per jaar bedraagt - maar niet voor elke regio.

5. Of je het geld echt kunt missen

Zie je jezelf lange tijd in een huis blijven, zet dan je financiën op een rij, zegt Hendriks:

“Hoeveel heb je afgelopen jaar verdiend en uitgegeven? Hoeveel spaargeld had je een jaar geleden, hoeveel nu? En wat je opzij zette, was dat écht sparen of geld dat bedoeld was voor een auto? Durf kritisch naar je eigen financiële gedrag te kijken.”

En vooral:

“Koop geen huis als je je daarvoor tot je nek in de schulden moet steken. Als je huur twee jaar achtereen met vijf procent stijgt, kun je verhuizen. Maar als je een koophuis plotseling moet verkopen, is maar de vraag of je je inleg terugkrijgt.”