Vredesprijs van de Duitse boekhandels voor Navid Kermani

Navid Kermani
Navid Kermani EPA/INGO WAGNER

Navid Kermani (Siegen, 1967) heeft gisteren in Frankfurt de Vredesprijs van de Duitse boekhandels ontvangen, de jaarlijkse prijs voor een kunstenaar die zich inzet voor de vredesgedachte.

De Iraans-Duitse schrijver en oriëntalist maakt reportages over conflictgebieden en is een belangrijke stem in het Duitse publieke debat, aangaande Iran, de islam, de rol van religie, en de verhouding tussen Oost en West.

De jury prijst Kermani om zijn ‘grote invloed op het theologische en sociale debat’:

“Zijn romans en essays, maar vooral zijn reportages over conflictgebieden, laten zien hoezeer hij staat voor de waardigheid van het individu en respect voor de verschillende culturen en religies, hoezeer hij een open Europese samenleving nastreeft, en hoezeer hij strijdt voor de bescherming van vluchtelingen.”

Navid Kermani heeft een dubbele nationaliteit, maar werd geboren in Duitsland, als vierde zoon van een vrome Iraanse arts. Kermani studeerde Oosterse studies, filosofie en theaterwetenschappen in Keulen, Kaïro en Bonn. In 1999 promoveerde hij op het proefschrift God ist schön. In 2006 werd hij hoogleraar Oosterse studies aan de Universiteit van Bonn. Hij schrijft voor de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Neil Young

Na de aanslagen van 11 september 2001 in New York schreef hij Dynamit des Geistes - Martyrium, Islam und Nihilismus (2002) over de martelaarscultuur in de islam en het christendom. Een groot succes in Duitsland was Das Buch der von Neil Young Getöteten, een persoonlijk boek over Neil Young, babykrampjes en vaderschap.

In 2005 schreef hij Der Schrecken Gottes - Attar, Hiob und die metaphysische Revolte, een boek over lijden en de twijfel aan God in de islam en het christendom. In 2006 schreef hij het kinderboek Ayda, Bär und Hase en in 2007 de roman Kurzmitteilung (‘Sms-bericht’), over een onaangename evenementenorganisator die na de dood van een jonge vrouw een beter mens wordt.

Rel

In 2009 brak er een rel uit rond de uitreiking van de Hessischer Kulturpreis. Kermani kreeg die samen met kardinaal Karl Lehmann, Lutherse kerkleider Peter Steinacker en Salomon Korn, vicepresident van de Zentralrats der Juden in Deutschland.

Het idee was om tegelijk een moslim, een katholiek, een christen en een jood te bekronen, die zich inzetten voor de verbroedering der godsdiensten. Maar Kermani had net in een essay zijn afkeer voor de kruisiging van Jezus geuit, wat niet goed viel bij Duitse christenen. De zaak werd gesust.

In het Nederlands werd zijn boek Mijn leven met de islam uitgegeven, de door Kermani opgetekende autobiografie van de vervolgde Egyptische islamoloog Nasr Hamid Abu Zaid (1943-2010), die zijn laatste jaren in Leidse ballingschap doorbracht.

Vredesprijs

De Vredesprijs van de Duitse Boekhandel bestaat sinds 1950 en gaat jaarlijks naar een persoon die zich door literaire, wetenschappelijke en kunstzinnige activiteiten verdienstelijk heeft gemaakt aan de verwerkelijking van de vredesgedachte. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 25.000 euro.

De Vredesprijs is in het verleden gewonnen door onder andere David Grossman (2010), Orhan Pamuk (2005), Susan Sontag (2003) en Chinua Achebe (2002).