OM: beperk beroepsgeheim advocaten en notarissen

Het beroepsgeheim voor advocaten en notarissen is verouderd en moet worden ingeperkt. Daarvoor pleit officier van justitie Vincent Leenders vandaag in Het Financieele Dagblad. Volgens justitie frustreert het verschoningsrecht de aanpak van fraude en georganiseerde misdaad doordat de regels onduidelijk zijn.

Zoals het nu geregeld is, mogen advocaten en notarissen geen informatie over cliënten doorgeven. Maar doordat de regels onduidelijk zijn beroepen advocaten zich te vaak op ‘absoluut’ verschoningsrecht, aldus de officier. Het gevolg is dat advocaten volgens het OM informatie van en over derden achterhouden onder mom van beroepsgeheim.

In Nederland is het verschoningsrecht volgens Leenders „doorgeschoten” en gaat het verder dan in andere landen. Alleen communicatie met een cliënt zou vertrouwelijk moeten zijn. Informatie van en over derden zou daar niet onder moeten vallen. Leenders hoopt dat dan verdachten niet langer hun advocaat of notaris cc’en in mailconversaties, om het maar onder het verschoningsrecht te laten vallen.

Het OM wil dat notarissen een oud eigen voorstel uitvoeren. Daarbij wordt verschoningsrecht buiten werking gesteld als de notaris merkt dat hij voor fraude is misbruikt. Dat model kunnen advocaten ook invoeren. (NRC)