Tweede gouden plak in Bakoe: Li Jiao wint tafeltennistoernooi

Li Jiao in actie tijdens de halve finales.
Li Jiao in actie tijdens de halve finales. Foto EPA / Zurab Kurtsikidze

Na wielrenster Ellen van Dijk heeft Nederland vandaag een tweede gouden medaille gewonnen op de Europese Spelen in Bakoe. In de finale van het tafeltennistoernooi bij de vrouwen was de 42-jarige Li Jiao met afstand de beste. Ze won in vier games van de jongere Li Jie, die eveneens Nederlands is.

Beide speelsters kwamen eerder op de dag al in actie tijdens de halve finales. Li Jie won daarin met gemak van de Slowaakse Eva Odorova: vier games tegen nul. Li Jiao had in de andere wedstrijd meer moeite met de Turkse Hu Melek, maar won uiteindelijk toch met 4-2.

Tien medailles in Bakoe

Voor beide tafeltennissters is het de tweede medaille op de Europese Spelen in Azerbajdzjan. In teamverband wonnen Li Jiao en Li Jie maandag – met hulp van Britt Eerland – al zilver. Door de twee nieuwe tafeltennismedailles heeft Nederland nu twee keer goud, vier keer zilver en vier keer brons.

Dat Li Jiao tot de Europese top behoort, bewees ze al vaker: zowel in 2007 als 2011 werd ze Europees kampioen. Toch doet Li Jie niet voor haar oudere landgenote onder. Dit jaar leek de 31-jarige speelster zelfs beter, met een bronzen medaille op het wereldkampioenschap tafeltennis. Ze is de enige Nederlandse die ooit een WK-medaille won.